Moderní bydlení

V Indii se během hinduistického svátku utopily desítky lidí

K utonutí docházelo od úterý v 15 okresech státu Bihár, kde věřící oslavovali hinduistický svátek Jitiya Parv, který matky slaví pro blaho svých dětí, uvedla stanice BBC. "Lidé při oslavách tohoto svátku ignorovali nebezpečnou hladinu vody v řekách a jezerech, když se koupali," uvedl tamní úředník, který si přál zůstat v anonymitě, protože nebyl oprávněn hovořit s médii.

Podle prohlášení vydaném vládou státu Bihár letos utonulo při rituálních koupelích nejméně 46 lidí. Sedmatřicet z nich byly děti a sedm ženy. Úřady navíc stále pracují na vyzvednutí dalších tří těl.

[chooze:article;value:569378]

V rámci každoročního svátku zvaného též Jivitputrika, který se slaví především v severní Indii a některých částech Nepálu, se ženy postí 24 hodin a pronášejí modlitby za dlouhý život a dobré zdraví svých dětí. Během hodin, kdy se postí, se vydávají k řekám a jezerům ve svém okolí, aby se vykoupaly. K očistným koupelím je často doprovází jejich děti.

Portál Shafaqna India uvedl, že vláda státu Bihár oznámila odškodnění pro každou z rodin obětí. V loňském roce místní média informovala o 22 utonulých obětech, které v Biháru zemřely během jediného dne, většinou při oslavách stejného svátku. Podobné smrtelné nehody jsou v Indii během velkých náboženských svátků, kdy se na pouť na svatá místa vydají miliony věřících, běžné.

V červenci bylo na přeplněném hinduistickém náboženském shromáždění ve státě Uttarpradéš umačkáno nejméně 116 lidí, což byla nejhorší podobná tragédie za posledních více než deset let.

Indii každoročně v období monzunů od června do září postihují přívalové deště a bleskové povodně. Ty s sebou přináší také masivní sesuvy půdy a povodně, které v jižní Asii zabijí stovky lidí. V červenci zahynulo v jihoindickém státě Kérala více než 200 lidí, když přívalové monzunové lijáky způsobily sesuvy půdy, které pohřbily pod tunami kamení a zeminy místní čajové plantáže.

Indičtí záchranáři vytáhli 41 dělníků. Přes dva týdny byli zavaleni v tunelu (11/2023):

[chooze:article;value:530962]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.