V Itálii je ochromena letecká doprava. Zrušili mi oba lety, stěžuje si Češka

V Itálii tento týden proběhla už stávka na tamní železnici. Na sobotu ji tentokrát vyhlásily odbory pro leteckou dopravu, což vzhledem k probíhající turistické sezóně představuje pro mnoho cestujících čáru přes rozpočet. Za lepší pracovní podmínky bojují pracovníci řízení letového provozu i odbavovací personál, včetně pracovníků na check-in přepážkách. 

Stávka trvá od 10 hodin dopoledne do 18 hodin. Vlajkový letecký dopravce Itálie ITA Airways už dříve oznámil, že byl nucen zrušit 133 letů (kompletní seznam uvádí zde), podle deníku Corriere ale stávka ohrožuje celkem zhruba tisícovku letů, vnitrostátních i mezinárodních. Do akce se zapojili i zaměstnanci dalších aerolinek, jako je Malta Air nebo Vueling.

[chooze:article;value:512834]

Deník Il Fatto Quotidiano po poledni informoval, že na letišti Fiumicino v Římě bylo zrušeno zhruba 200 letů, na milánských letištích přibližně 150 z celkem 800 plánovaných letů. Dalších 118 zrušených letů hlásí letiště v Neapoli a na Sardinii se jejich celkový počet vyšplhal k 50. 

Zrušili vám let do/z Itálie, anebo má velké zpoždění? Napište nám na zpravy@nova.cz

Podle novin Il Sole 24 Ore se stávka může dotknout až 250 tisíc lidí. Mezi nimi je i paní Jaroslava, která v sobotu měla letět z Prahy do Milána a odtamtud pak do Palerma. "Zrušili mi oba lety. Koupila jsem letenky u agentury Kiwi, odkud mi napsali, jestli chci náhradní let, nebo vrácení peněz. Požadovala jsem náhradní let a poslali mi Praha –⁠ Catania, Catania –⁠ Pantelleria, Pantelleria –⁠ Palermo. Musela jsem si ale připlatit 272 euro (zhruba 6,5 tisíce korun)," stěžuje si Jaroslava. 

Před prvním prázdninovým víkendem se očekával na letištích velký nápor (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.