V Itálii odsoudili přes 200 členů mafie. Odsedět si dohromady mají 2 200 let

Vraždy, praní špinavých peněz, korupce a drogy. Italská zločinecká organizace Ndrangheta vznikla ve druhé polovině 19. století v Kalábrii. V 50. letech ale infiltrovala většinu Evropy.

"Italská mafie je nyní stále více přítomná ve střední, východní a severní Evropě. Jsou zde proto, aby prodávali kokain a především prali špinavé peníze," vysvětlil žalobce Nicola Gratteri.

Na kokain má Ndrangheta v Evropě v podstatě monopol. Kontroluje přes 80 % prodeje této drogy. Údajně je jedinou mafiánskou organizací, která aktivně operuje na všech kontinentech světa. Spolupracuje i s drogovými kartely v jižní Americe.

[chooze:article;value:523689]

Tři soudkyně, které případ posuzovaly, i hlavní žalobce žili od poloviny října pod policejní ochranou. Podle italských úřadů má tento soud zásadní dopad na celou zemi. Vysílá tím zprávu celému světu, že je Itálie schopná s mafiány bojovat.

"Druhý dopad je na samotné obyvatelstvo: důvěra ve státní orgány, tedy větší ochota vypovídat. Třetím dopadem je oslabení Ndranghety na území Vibo Valentia v Kalábrii stíháním jednoho z historických šéfů organizace Luigiho Mancusa," poznamenal místopředseda parlamentní komise pro mafii Federico Cafiero De Raho.

[chooze:article;value:519755]

Více než 3 000 policistů ze speciálních složek provedlo řadu razií v roce 2019 a zatýkali kromě Itálie i v Německu, Bulharsku nebo Švýcarsku. Při akci policisté zadrželi také majetek mafie v hodnotě několika milionů eur a zatkli přes 300 lidí.

Soud ve městě Vibo Valentia, odkud organizace původně pochází, vyslechl tisíce svědků i bývalých členů organizace. Ti mimo jiné popsali, co hrozí těm, kteří mafii zradí. Na prahu dveří se jim prý začala objevovat mrtvá štěňata, hlavy různých zvířat a někteří prostě zmizeli a nikdo je už nikdy neviděl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.