V Itálii ve velkém okrádají turisty. Nosit na veřejnosti šperky je hazard

V Itálii výrazně vzrostl počet krádeží. Před tímto nebezpečím, které se má týkat hlavně velkých měst jako Milán, Řím, Florencie, Neapol nebo Benátky, nedávno varovalo slovenské ministerstvo zahraničí. "Turistům doporučujeme, aby věnovali maximální pozornost svým osobním věcem," zdůraznilo.

Riziková jsou hlavně rušná místa, tedy nádraží, vlaky, městská hromadná doprava či muzea, ale také čerpací stanice, parkoviště u obchodních center nebo pláže. "Zloději v organizovaných skupinách využívají tlačenici a umí velmi snadno odcizit peněženky a jiné cennosti," upozorňují slovenští diplomaté.

"Doporučujeme nenosit na viditelných místech drahé věci, například vzácné šperky či hodinky, nenosit na turisticky hustě navštěvovaných místech batohy na zádech a také nenechávat osobní věci bez dozoru na lavičkách, židlích či stolech," vyzývá ministerstvo.

[chooze:article;value:496290]

"V obchodních centrech a na parkovištích se neohýbejte, pokud někomu blízko vás spadnou na zem klíče. Další člověk může totiž skrytě čekat na okamžik vaší nepozornosti. V hotelech a ubytovacích zařízeních nenechávejte bez uschování v trezorech peněženky, doklady a cennosti," doporučuje dále.

Vrůst měl také počet podvodů. Opatrnější by tak turisté měli být například při sjednávání ubytování nebo při nákupu aut či nemovitostí.

[chooze:article;value:493711]

Po dotazu redakce TN.cz, zda podobné riziko nehrozí i Čechům, zareagovalo i české ministerstvo zahraničí. "Vzhledem k nárůstu počtu krádeží vydají naši kolegové na velvyslanectví v Římě ještě během dneška upozornění v podobném duchu, jako to provedli slovenští kolegové," sdělila ve středu odpoledne TN.cz Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva.

Pokud byste se přece jen obětí krádeže stali, radí Wernerová vyřešit věc nejdříve s tamní policií a následně se obrátit na nejbližší zastupitelský úřad, a to zvláště v případě, kdy by vás zloději připravili o doklady.

Las Vegas láká turisty na netradiční supermarket. V regálech jsou potetovaná kuřata:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.