V Itálii zatkli mafiánského bosse! Spravedlnosti unikal pět let

Devětačtyřicetiletý Pasquale Bonavota, který figuroval na policejním seznamu nejnebezpečnějších zločinců, byl hledán od listopadu 2018 poté, co unikl zatykači za vraždu a spojení s mafií, který vydal soudce v jihoitalské Kalábrii, informuje The Guardian.

Zatčen byl ve čtvrtek ráno v severoitalském přístavním městě Janov, uvedli karabiniéři. Místní média uvedla, že Bonavota byl zatčen během modlitby v městské katedrále a měl u sebe falešný průkaz totožnosti.

[chooze:article;value:484722]

Bonavota je považován za mozek klanu 'Ndrangheta Bonavota, do kterého patří rovněž jeho dva bratři, sídlícího v oblasti Sant'Onofrio v kalábrijské provincii Vibo Valentia. Klan působí také v okolí Říma a v severních oblastech Piemontu a Ligurie, kam patří i Janov.

https://twitter.com/guardian/status/1651708191766372352?cxt=HHwWgICzra32hewtAAAA

'Ndrangheta je nejmocnější a nejbohatší italskou mafií, která kontroluje většinu kokainu proudícího do Evropy. Působí ve více než 40 zemích. Úspěšně expandovala daleko za hranice svých tradičních domén, kterými jsou obchod s drogami a lichva, a nyní využívá krycí společnosti a nastrčené osoby, aby nelegální zisky znovu investovala do legální ekonomiky.

Bonavota byl na útěku od okamžiku, kdy byl soudem nižší instance odsouzen na doživotí za dvě vraždy spáchané v letech 2014 a 2004 na níže postaveném členovi svého klanu a konkurenčním šéfovi jiného klanu. Mezitím, co se Bonavota skrýval, byl tento rozsudek v roce 2021 zrušen odvolacím soudem.

Bonavota byl však posledním uprchlým podezřelým zapleteným do rozsáhlého případu Vibo Valentia 'Ndrangheta, který vedl v roce 2021 k maxiprocesu proti více než 300 údajným členům mafie a jejich pomocníkům. Tento soudní proces stále probíhá.

Bonavota je v obžalobě popsán jako vůdce, který "spolu s dalšími nejvyššími šéfy 'Ndranghety přijímal nejdůležitější rozhodnutí" a "dbal o zájmy sdružení v oblasti Říma, v odvětví hazardu a obchodu s drogami". Zatčení Bonavoty přichází tři měsíce po významném dopadení sicilského mafiánského bosse Mattea Messiny Denara. Šéf Cosa Nostry byl na útěku 30 let

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.