V Izraeli působí speciální síly. Mají špičkové vybavení i výcvik

Izrael a speciální jednotky, to je jako Holandsko a tulipány. Je jich tolik druhů, že ani Izraelci všechny neznají. Armáda, ve které muži povinně slouží tři roky a ženy dva, má z čeho vybírat. Izraelští speciálové jsou vždy na samém hrotu útoku. Pokud jsou vidět, provedou bleskovou likvidaci nepřítele. Když jsou v utajení, navádějí letectvo, drony nebo třeba i miniaturní roboty.

Naprostou legendou je jednotka Sajeret Matkal. Tvoří ji dvě stovky elitních průzkumníků, kteří dokáží přežít za nepřátelskými liniemi. "Je to obdoba britských SAS a převzali i jejich heslo 'kdo se odváží, zvítězí'," vysvětlil vojenský analytik Lukáš Visingr.

Výcvik obnáší nekonečný dril se všemi druhy zbraní, následuje parašutistický výcvik a speciální protiteroristický kurz. Rekruti musejí dokonale ovládat bojová umění, techniky maskování a přežití na území nepřítele.

[chooze:article;value:527178]

​"Jsou cvičení, že dokážou bojovat, i když přijdou o munici a veškerou podporu. Dokáží se probojovat k cíli v podstatě holýma rukama," řekl vojenský publicista Jiří Vojáček. Jednotka má takovou prestiž, že se z jejích řad rekrutují i ministři a premiéři – velitelem byl například Benjamin Netanjahu.

Vlastní speciály má i izraelské námořnictvo – jednotka Šajetet 13 operuje především v pobřežních oblastech. Likviduje například transporty zbraní. Speciální jednotka letectva se jmenuje Sajeret Šaldag. Tvoří ji asi 40 elitních vojáků, kteří nepozorovaně přežívají na nepřátelském území a navádějí rakety na cíl.

Pokud nepřítel sestřelí izraelské letadlo, má jistotu, že pro pilota už letí jiná speciální jednotka známá pod číslem 669. Její vojáci jsou nejdrsnější záchranáři na světě. Pilota dokážou vytáhnout z moře, z lesa nebo vysvobodit z vězení. Tajných jednotek s elitními vojáky má Izrael minimálně sedm. A zatímco armáda teprve chystá pozemní operaci, jejich boj začal už před třemi týdny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.