V Jeseníku už velká voda opadla. Zůstala po ní ale obrovská spoušť

Odříznuti od světa. I přesto, že se z Jesenicka už lidé jednou z cest dostanou, tenhle pocit mezi místními přetrvává. "Nemáme nic, máme dešťovou vodu na zahradě, plyn nejede, internet nefunguje a telefon funguje tak, že jsem včera odeslala asi dvě SMSky," řekla obyvatelka Jeseníku.

Nefunguje tam elektřina ani mobilní signál, poškozené jsou plynovody a vodovody, nejezdí autobusy a obchody jsou zavřené. Provizorně otevřeno má jeden obchod s potravinami u náměstí v Jeseníku, lidé k němu musí často kilometry pěšky. Dovnitř je prodavači pouští jen po jednom. Většina věcí je ale vyprodaná.

[chooze:article;value:574099]

​Katastroficky to vypadá také v nedalekých Hanušovicích na Šumpersku, kterými se prohnala blesková povodeň. Velká voda smetla všechno, co jí přišlo do cesty. Tamní obyvatelé nemají ploty, většina domů je zaplavená. "První, co je nezbytně nutné, je zajistit obnovu elektrické energie a opravu, tedy aspoň provizorní, infrastruktury, abychom se k občanům dostali," podotkl starosta Hanušovic Marek Kostka (Generace Y).

Jesenicko i Šumpersko už by snad mělo být z nejhoršího venku. Řeky jsou ale stále rozbouřené.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.