V Jičíně stáhli topení a ušetřili milion. Další úspory ještě čekají

Krizová manažerka Jičína Lenka Hřebíčková zorganizovala úspornou akci, do které se zapojily všechny školy, školky, budovy radnice i sportovní areály. Sama šla příkladem. Svoji kancelář vytápí jen na 16 stupňů. Úsporou při vytápění se pochlubil i starota Jan Malý. "Sleduju, aby tady bylo zhruba těch 20 stupňů a na chodbě 18," prozradil.

Ačkoli byl loňský kvartál mrazivější než předloňský, město ušetřilo slušné peníze. "Pokud jde o to teplo, je to necelý milion korun za čtvrt roku. Měli jsme cíl ušetřit 15 %," pochvaluje si akci Malý. Původní plány se jim navíc podařilo překročit. "Jsme na nějakých 30 %. Záleží budova od budovy," doplnila organizátorka akce Hřebíčková.

[chooze:article;value:485290]

Nejvíc Jičín ušetřil za vytápění sportovní haly. Díky zateplení a snížení teplot jsou na polovině nákladů. A podobně k tomu přistoupili i ředitelé tří tamních škol.

"Vyměnilo se cirka 70 oken. Na všech hlavních chodbách jsme nahradili osvětlení. Nesmím zapomenout ani na střechu, která byla moderně zateplena. Začínáme zatápět ve čtyři hodiny ráno a škola přechází do útlumu v 16 hodin," popisuje úsporná opatření ředitel základní školy Roman Mareš.

Podle žáků, učitelů i pracovníků úřadů se dá ve větším chladu bez problému vydržet.

[chooze:article;value:485329]

Kromě úspor za plyn očekává radnice obdobný výsledek i u elektřiny. Úředníci mají na stolech úsporné lampy. Ve školách zase klasické žárovky nahradily LED diodové. A šetří se i na veřejném osvětlení. Každá třetí lampa je trvale vypnutá.

Z ušetřených peněz město zvažuje vybudovat solární systémy na střechách domů. Ne všude to ale bude možné, protože Jičín je z velké části památkovou zónou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.