V jihlavské zoo utratili žirafího samce Zuberiho. Ruší akce pro veřejnost

[chooze:gallery;value:36768]

Smutný den nastal ve středu pro jihlavskou zoo. Pracovníci tam museli utratit 14letého samce žirafy núbijské Zuberiho. "Dlouhodobě trpěl vážným ortopedickým onemocněním, které výrazně ovlivňovalo jeho kvalitu života. I přes rozsáhlou léčbu nebylo možné dosáhnout trvalého zlepšení jeho stavu," vysvětlila to mluvčí zahrady Aneta Hrdličková.

"Po pečlivém zvážení všech dostupných léčebných možností a s ohledem na etické aspekty jsme dospěli k rozhodnutí Zuberiho uspat, abychom ho ušetřili dalšího utrpení," řekl ředitel zoo Jan Vašák. "Nikdy to není lehké rozhodnutí. Naším primárním cílem je však zajištění vysoké kvality života našich zvířat a v tomto případě jsme bohužel vyčerpali všechny možnosti léčby," dodal. Zuberiho léčba trvala několik let.

[chooze:article;value:566009]

"Vzhledem k degenerativním změnám (artróze), nerovnoměrnému zatěžování končetiny a přetěžování tzv. sezamských vazů a povrchového ohybače levé hrudní končetiny samce žirafy núbijské došlo k jejich povolení. Vzhledem k velikosti, hmotnosti a stáří jedince byly změny neléčitelné a nevratné," popsala veterinářka Zuzana Sedláková.

V návaznosti na utracení zoologická zahrada informovala i o prozatímním zrušení komentovaného krmení žiraf. "Zatím je předčasné mluvit o příchodu nové žirafy nebo žiraf do zoo," uvedla Hrdličková.

[chooze:article;value:561763]

Zuberi přijel do Jihlavy v roce 2013 a dožil se 14 let. Žirafy se v lidské péči dožívají zhruba 20 let. V Jihlavě aktuálně zůstal samec žirafy síťované Paul. Toho chovatelé teď pečlivě sledují, jak se s nastalou situací vyrovná. Žirafí samci ve volné přírodě buď tvoří menší samčí skupiny, nebo žijí solitérně. Tomu odpovídal i chov v Zoo Jihlava.

Nic roztomilejšího dnes neuvidíte. Zoo v červenci poprvé ukázala vzácné mládě (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.