V Jordánsku se schyluje k problému. Evropě hrozí nová masivní uprchlická vlna

Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky Organizace spojených národů (UNHCR) varuje před novou vlnou uprchlíků z Blízkého východu mířících do Evropy. "Připomíná to situaci v roce 2015," cituje web OE24 mluvčího úřadu Rolanda Schönbauera.

Jít má především o uprchlíky ze Sýrie, kteří před přibližně deseti lety utekli před válkou do blízkého Jordánska. Tam až doposud setrvávali, teď se ale nejspíš dávají opět do pohybu. Například loni jich ze země odešlo do Evropy nebo do dalších blízkovýchodních zemí asi 5 000. To představuje nárůst o 10 %. Nejoblíbenější destinací je přitom prý stále Německo.

"Pokud si dáte dvě a dvě dohromady, vyjde vám, že migrace bude dál narůstat," nechal se podle portálu Kronen Zeitung Schönbauer slyšet dále. Důvodem je podle něj pokles humanitárních prostředků, které do země míří, a naopak nárůst životních nákladů. Uprchlíci tak nevidí v Jordánském království svou budoucnost, a hledají ji proto jinde. 

[chooze:article;value:544029]

Podle UNHCR má 62 % uprchlíků problémy pokrýt byť jen polovinu svých životních nákladů, "Zoufalých případů přibývá. Rodiče nepouští své děti do školy a místo toho je posílají žebrat," dodává Schönbauer s tím, že mnohé rodiny se živí zbytky z popelnic. 

V 11milionovém Jordánsku žije přibližně 720 tisíc uprchlíků, z toho naprostá většina, přibližně 640 tisíc, jich uprchla ze Sýrie. Jordánsko se jich ujalo i na základě mezinárodní dohody, která vznikla po přílivu uprchlíků do Evropy v letech 2015 a 2016. Výměnou mělo mezinárodní společenství Jordánsku poskytnout dostatek prostředků na péči o ně. Po roce 2022 se ovšem množství peněz na tyto účely výrazně snížilo.

Uprchlíci z Ukrajiny jsou v Česku už dva roky. Utíkali jsme na narozeniny dcerky, říká Anna:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.