V Kalifornii bojují s rozsáhlými lesními požáry. Evakuovat se musely tisíce lidí

Ničivé lesní požáry dál plení severní část Kalifornie. Plameny polykají dřeviny, porost i lidská obydlí. Oheň zachvátil plochu o rozloze 1 497 kilometrů čtverečních, což přibližně odpovídá velikosti města Los Angeles. Podle kalifornských úřadů jde o šestý největší požár, jaký byl dosud ve státě zaznamenán.

"V posledních dnech se potýkáme s velmi rozsáhlým a dynamickým požárem, který nás staví před celou řadu výzev. Venku máme spoustu dobrých hasičů, kteří těmto výzvám čelí. A i díky nočním operacím hlásíme mnoho úspěchů," uvedl velitel hasičských jednotek Barry Biermann.

[chooze:article;value:566543]

​Muž obviněný ze založení požáru, který aktuálně zuří ve čtyřech kalifornských okresech, v pondělí poprvé stanul před soudem. Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že měl do příkopu u silnice stlačit hořící auto a poté z místa odejít. K obviněním se 42letý Ronnie Stout nevyjádřil. Proces má pokračovat ve čtvrtek.

"V tuto chvíli se domníváme, že důkazy svědčí spíše ve prospěch svědka. Viděl, jak auto sjelo do rokle a pak vzplálo, což samozřejmě vytvořilo tohle monstrum s názvem Park Fire, které se pravděpodobně zapíše do neblahé kroniky největších kalifornských požárů," prohlásil okresní státní zástupce Butte County Mike Ramsey.

Požár Park Fire už zničil přes sto domů. S ohněm bojuje okolo 2 500 hasičů. Jejich práci ale komplikují vysoké teploty a silný vítr, který plameny rozfoukává do okolí. Pod kontrolou je jen asi 12 % z celkové plochy, kterou plameny zasáhly.

[chooze:article;value:564821]

​Někteří místní se díky usilovné práci hasičských týmů začínají vracet zpět do svých domovů. Z mnohých z nich zbyly jen ohořelé ruiny. Jiní ze svých domovů vůbec neodešli, a to přesto, že oheň zuří prakticky hned za jejich prahem.

"Máme tu vodní vysokotlaké čerpadlo a po celém našem pozemku jsme navíc rozmístili postřikovače. To nám umožňuje s požárem bojovat. Rodina a přátelé mi říkali: 'Musíš odtamtud zmizet.' Já jsem se ale rozhodl zůstat," řekl majitel domu Ron Ward.

Kalifornie čelí v letních měsících lesním požárům pravidelně. Ten letošní ale patří k těm nejrozsáhlejším.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.