V Kanadě začaly opět řádit lesní požáry, velké město se připravuje k evakuaci

Požár v provincii Britská Kolumbie u městečka Fort Nelson ležícím asi 1 600 kilometrů severně od Vancouveru vypukl v pátek večer. V sobotu už zasáhl plochu osmi kilometrů čtverečních a na tři tisíce obyvatel se muselo evakuovat, informovala BBC.

Hořet začalo poté, co silný vítr vyvrátil strom, který spadl na elektrické vedení. Právě vítr společně se suchem způsobil bleskové rozšíření plamenů. Situaci nedostalo pod kontrolu ani devět vrtulníků, které pomáhaly pozemním jednotkám s hašením.

Další velký požár na deseti kilometrech čtverečních zuří v sousední provincii Alberta poblíž 70tisícového města Fort McMurray, které je centrem ropného těžařského průmyslu. Jelikož se vymkl kontrole, úřady pro celé město vyhlásily evakuační pohotovost. O 500 kilometrů jižněji hrozí evakuace dalšímu městu Grande Prairie.

[chooze:article;value:544052]

​Tento týden přitom kanadské ministerstvo životního prostředí podle agentury Reuters varovalo před další katastrofickou sezónou lesních požárů. Nebezpečí je vysoké kvůli suchu způsobenému teplejší zimou a malým množstvím sněhu. Rovněž z důvodu vyšších jarních a letních teplot přičítaných globálnímu oteplováním i klimatickému jevu El Niňo.

Loňské lesní požáry byly přitom nejhorší v historii. Zničily 15 milionů hektarů lesů, zahynulo při nich osm hasičů a 230 tisíc lidí muselo opustit své domovy. Kouř z těchto požárů se dostal až do Evropy.

Lesní požáry bývají v Kanadě odnepaměti, nebezpečné je, že se zvyšuje jejich počet a intenzita.

Rozsáhlé lesní požáry v západní Kanadě přesně před rokem (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.