V KLDR se zřejmě něco děje, tvrdí experti. Kim promluvil k lidu v nezvyklou dobu

S nečekaným projevem vystoupil severokorejský vůdce v pondělí při příležitosti 76. výročí vzniku KLDR. Jak upozorňuje jihokorejský list The Korea Times, jedná se podle analytiků o skutečně vzácnou událost. To potvrzuje i jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. 

"Bylo to poprvé, kdy Kim pronesl projev u příležitosti Dne založení republiky," prozradil jeden z úředníků ministerstva. Podle odborníků to může znamenat, že v zemi děje něco, co na jejího vůdce vytváří nezvyklý tlak. 

Sám Kim při tomto vzácném projevu zdůraznil, že se obrací na Severokorejce se "skeptickým postojem". To naznačuje, že tamější úřady mají problém přesvědčit obyvatelstvo, že velké plány skutečně dokáží transformovat zemi, jak vůdce slíbil. 

[chooze:article;value:571101]

"Existuje záruka úspěchu při realizaci naší politiky regionálního rozvoje? Je to možné? Je to možné," prohlásil. "Po deseti letech na tuto otázku odpovíme skutečnými změnami," dodal vůdce. 

Podle odborníků se zdá, že na Kima je ve společnosti vyvíjen tlak, který navíc roste. "Kimův překvapivý projev byl zaměřený na posílení režimu zevnitř. Je zřejmé, že se mu vládne těžko a cítí se pod tlakem obav, že by jeho lid mohl být těmito obtížemi rozrušen nebo rozpolcen," říká profesor Lim Ul-čul, který vyučuje na univerzitě v Kjungnamu severokorejská studia. 

[chooze:article;value:573179]

Kim se snaží prezentovat jako "vůdce lidu" i v reakci na povodně, které zemi tvrdě zasáhly v červenci. Kvůli těm v zemi mělo zemřít nebo zmizet 1 500 lidí a zničeny měly být tisíce domovů, připomíná deník The Guardian.

"Snaží se vytvořit obraz vůdce, který překonává katastrofu, protože chce posílit vnitřní jednotu tváří v tvář škodám způsobeným povodněmi a jejich ekonomickým dopadům," řekl pro The Korea Times Čo Han-bum, vedoucí výzkumný pracovník jihokorejského institutu pro národní sjednocení.

V projevu Kim mluvil i o plánech na posilování jaderného arzenálu země. Musí podle něj důkladněji vypracovat svůj "jaderný potenciál a připravenost jej kdykoli řádně použít k zajištění bezpečnostních práv státu". Podle obou analytiků jde ale o prázdné výhružky.

V červnu KLDR navštívil Vladimir Putin. Znervóznilo to USA i Jižní Koreu (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.