V kontejneru na posyp našli zavražděné miminko. Policie pátrá po matce

Na tělíčko mrtvého novorozence schované v kontejneru na posyp u obytného domu v Lipně nad Vltavou policii upozornil jeden z tamních obyvatel. Oznámení na tísňové lince přijala v pondělí kolem páté hodiny odpoledne. "Krajští kriminalisté na místě provedli neodkladné a neopakovatelné úkony a nařídili soudní pitvu," uvedla policejní mluvčí Lenka Krausová. 

Pitva a další šetření odhalily, že miminko zemřelo násilnou smrtí, kriminalisté tak zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze zvlášť závažného zločinu vraždy. V souvislosti s případem zatím nikoho nezadrželi, po pachateli pátrají. Kdo je z vraždy podezřelý, Krausová neupřesnila. Dodala ale, že policisté pátrají i po matce mrtvého novorozence. 

"Zároveň žádáme širokou veřejnost, aby se s informacemi, které by mohly pomoci při šetření tohoto případu, obrátili na linku 158. Konkrétně hledáme osobu, která se pravděpodobně v době od 10. do 17. července letošního roku pohybovala kolem kontejneru na posyp u budovy Základní školy v Lipně nad Vltavou a novorozené dítě do ní vložila," vyzvala mluvčí. 

[chooze:article;value:509289]

Požádala žádá také řidiče, kteří mají v autě kamery, aby se podívali na záznamy z daného období. "Pokud by si všimli zaznamenaného pohybu ve výše uvedené lokalitě a u zmíněného kontejneru, prosíme, aby se též ozvali policistům na linku 158," dodala Krausová. 

Za vraždu dítěte mladšího 15 let trestní zákoník stanovuje trest od 15 do 20 let nebo výjimečný. Zákon ale obsahuje i paragraf, který se věnuje případům vraždy novorozence matkou v důsledku hormonální nerovnováhy. "Matka, která v rozrušení způsobeném porodem úmyslně usmrtí při porodu nebo bezprostředně po něm své novorozené dítě, bude potrestána odnětím svobody na tři až osm let," uvádí právní předpis. 


Policisté ukončili vyšetřování úmrtí novorozence. Tělo se nenašlo (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.