V košické nemocnici se narodil malý valibuk. Opravdová rarita, říká primářka

[chooze:gallery;value:33498]

Chlapeček vážil po narození 5 050 gramů a měřil 54 centimetrů. Košická nemocnice narození podobně velkého miminka už roky nepamatuje. "Je to opravdu rarita. Naposledy jsme přivítali na svět miminko s porodní hmotností nad pět kilogramů před třemi lety," uvedla primářka oddělení neonatologie Iveta Kostelníková.

Už vyšetření provedená před porodem napovídala, že novorozenec bude větší. Lékaři počítali s hmotností okolo 4,5 kilogramu a připravovali se na přirozený porod, který si maminka přála. Zástupkyně primáře gynekologicko-porodnického oddělení Júlia Frívaldská ale připomněla, že v případě takto velkých miminek se přirozeně porodit podaří málokdy. "Proto jsme porod nakonec ukončili sekcí," informovala Frívaldská s tím, že vše proběhlo bez komplikací. 

[chooze:article;value:523867]

​Malý valibuk dostal jméno Peter a je v pořádku. "Péťa je zdravý, kojený a zpočátku byl dokrmován umělým mlékem, protože maminka ještě neměla dostatek mléka pro tak velkého chlapečka. Je to její první děťátko," uvedla primářka Kostelníková. Všechna screeningová vyšetření dopadla dobře, chlapeček neměl novorozeneckou žloutenku a hladinu cukru měl v normě.

Další děti 

Lékaři předpokládají, že v případě Petra sehrála roli genetika, jelikož i jeho tatínek se narodil jako velké miminko. Maminka i její syn jsou už z nemocnice doma a do budoucna plánují rodiče rekordmana i další potomky. Podle gynekologů bývá zpravidla další dítě ještě větší.

Toho se však paní Ludmila neobává, a to i přesto, že poslední týdny pro ni byly poněkud náročné. "Jako každá žena jsem se porodu obávala, ale oba jsme to zvládli. Jsem velmi šťastná. Určitě plánujeme i další děti, přestože bude opět v porodnici velké překvapení," dodala novopečená maminka pro košickou nemocnici.

[chooze:article;value:523446]

Košická nemocnice za posledních pět let přivítala na světě tři chlapečky s porodní váhou nad pět kilogramů. V roce 2019 s váhou 5 180 gramů, o rok později s váhou 5 010 gramů.

Ještě větší miminko, než je Peter, přivítali v minulém týdnu v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně. "Ve středu 4. října se narodil chlapeček s porodní váhou 5 300 gramů, měřící 55 centimetrů," řekla redakci TN.cz mluvčí nemocnice Andrea Šromová. V Česku je taková váha u novorozenců poměrně neobvyklá.

Podle posledních údajů ČSÚ o novorozencích z roku 2021 tvořila miminka s porodní váhou nad 4000 gramů 8,5 procent všech živě narozených dětí. Průměrná porodní hmotnost pak činila 3 323 gramů. Rostoucí trend porodní hmotnosti živě narozených dětí tak pokračoval.

V pražské porodnici mají nový přístroj na záchranu předčasně narozených dětí. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.