V Kremlu mají vysokou pohotovost. Kvůli útoku na Fica se bojí o Putina

"Kreml bere bezpečnost Vladimira Putina velmi vážně. Je chráněn celou armádou viditelných i neviditelných strážných," sdělil The Moscow Times ruský představitel, který se zúčastnil průvodu ke Dni vítězství 9. května.

Ochrana Vladimira Putina se zvýšila už dříve z důvodu invaze ruské armády na Ukrajinu. "Mezi rizikové faktory pro Kreml patří zejména zatykač Mezinárodního trestního tribunálu na základě obvinění z válečných zločinů, dále riziko útoku ukrajinských dronů a sabotážních útoků či hrozba islámského terorismu," doplnil pro The Moscow Times další z činitelů blízkých prezidentovi.

Tentokráte se ovšem smyčka ještě více utáhla, a to zejména po nedávném atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica.

[chooze:article;value:557822]

Na oslavu vítězství nad nacistickým Německem na sobě měl ruský prezident neprůstřelnou vestu, což potvrdila i nezávislá britská poradkyně na nepřátelské prostředí a bezpečnost Jade Millerová. Zároveň na celou událost dohlížely zhruba dvě desítky členů osobní ochranky, další desítky pak stály mimo záběry televizních kamer. Aby toho nebylo málo, připraveni byli na střeše Kremlu i odstřelovači.

Úřady veřejně prohlašují, že bezpečnost prezidenta není třeba zvyšovat. Opak se ale zdá pravdou. Kromě početnější osobní ochranky kompetentní lidé dohlížejí i na to, co Putin jí. Všechny jeho pokrmy procházejí díky přenosné laboratoři testy na přítomnost jedů.

"Prezident má osobní kuchaře, kteří s ním vždy cestují. Potraviny mu nosí také. I tak ještě všechna jídla kontroluje zvláštní skupina důstojníků," uvádí zdroj blízký Kremlu. 

Putin je podle řady zdrojů velmi paranoidní. Bývalý bodyguard, který aktuálně pobývá v Ekvádoru, minulý rok pro deník The Telegraph řekl, že ruský prezident se tak moc bojí o svůj život, že vysílá ozbrojené potápěče, aby na jeho soukromých plážích pátrali po potenciálních atentátnících. Své strážce má dokonce využívat i k takovým běžným činnostem, jako je praní prádla. 

Fico poprvé po střelbě vystoupil s projevem. Necítím žádnou nenávist, říká:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.