Moderní bydlení

V Kremlu to vře. Kritický moment přijde 1. července

Ruský prezident Vladimir Putin si chce posvítit na žoldnéřské skupiny, které ve službách Ruska bojují na Ukrajině. Jeho veřejným cílem je narovnat právní vakuum, ve kterém jednotky nyní fungují. "Nejprve musíme uzavřít smlouvy se všemi dobrovolnými jednotkami. Dále je nutné provést nějaké změny v zákonech," prohlásil v úterý podle armádního webu Zvezda. Posvětil tak plán ministerstva obrany, které jej avizovalo o tři dny dříve.

Tento plán se ale nelíbí šéfovi největší ruské soukromé armády, takzvaných wagnerovců, Jevgenijovi Prigožinovi, podle kterého je ministr obrany Sergej Šojgu "neschopný řádně řídit vojenské operace". "Wagnerovci žádné smlouvy s Šojguem nepodepíšou," napsal na telegram podle webu Politico.

Čas na změnu názoru má šéf wagnerovců přitom jen do prvního července. Do té doby chce mít totiž ministerstvo obrany se všemi žoldáky smlouvu podepsanou.

[chooze:article;value:509166]

Ve sporu přitom nejde jen o pouhou hierarchii vedení, ale také o vliv, který tyto síly mají a o nějž by mohly přijít. Zatímco před loňskou invazí na Ukrajinu operovali wagnerovci skrytě a snažili se na sebe příliš neupozorňovat, dnes jsou jasně viditelnou součástí ruské válečné mašinerie a výrazně se rozrostli. Podle webu Kyiv Independent se dokonce stali jednou z nejdůležitějších složek ruských invazních sil.

O jejich rostoucím významu svědčí například také to, že se skupina měla od začátku roku 2022 podle webu Moscow Times zdesetinásobit z pěti na 50 tisíc příslušníků, nebo to, že se Prigožin nebojí opakovaně vydírat ruské vojenské i civilní vedení.

Wagnerovci navíc nejsou jedinou žoldnéřskou skupinou, která na straně Ruska působí. Vedle nich ruské armádě pomáhají také žoldáci ze skupiny Potok, patřící pod ruského vývozce zemního plynu Gazprom, a další.

[chooze:article;value:509125]

Že byl minimálně do nedávna tento segment zajímavý, dokazují také slova a činy prezidenta Čečenska Ramzana Kadyrova, který využívá čečenské bezpečnostní síly (patřící formálně pod ruskou národní gardu) jako soukromou armádu a který v květnu mluvil o založení vlastní žoldnéřské skupiny.

Že Putinovi nejde jen o právní narovnání vztahu mezi Ruskem a žoldnéři, ale i o omezení jejich vlivu, napovídá také to, že nově by měla rekruty z věznic nabírat také pravidelná armáda. Do nedávna to přitom byla výsada právě wagnerovců.

Ukrajina dál čelí ruskému náporu. Útok na pětipatrový dům nepřežilo šest lidí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.