Moderní bydlení

V Krkonoších našli postřeleného vlka. V krutých mrazech krvácel desítky hodin

"Před necelými třemi týdny se po velkém úsilí podařilo jednoho z krkonošských vlků vybavit GPS obojkem, který umožňuje detailní sledování jeho prostorové aktivity. Po dvou týdnech sledování však data přicházející více než 24 hodin z jednoho místa vzbudila podezření, že něco není v pořádku," informoval v tiskové zprávě mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Pracovníci správy národního parku a tým z Mendelovy univerzity v Brně, která se návratem vlků do Krkonoš podrobně zabývá, jej následně našli postřeleného mezi Černým Dolem a Lánovem na hranici národního parku. 

V extrémních mrazech vlk krvácel přes 36 hodin. "Správa KRNAP po konzultaci s veterinářem, zoologem a Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR rozhodla smrtelně raněné zvíře utratit a ukončit tím jeho trápení," sdělil Drahný.

[chooze:article;value:529904]

"Nelegální odstřel vlků je stále jedním z hlavních problémů jejich spolužití v naší krajině. Postřelený jedinec se na území KRNAP vyskytoval pravidelně od března 2023. Návrat vlků do Krkonoš a jejich možný stálý výskyt představoval novou šanci pro nastolení rovnováhy zdejších ekosystémů po 200 letech od jejich vyhubení," vysvětluje zooložka Karolína Mikslová. 

"Bohužel se ukazuje, že jeho role vrcholového predátora a přirozeného regulátora početnosti zvěře stále není pochopena, či alespoň tolerována, a to ani na území našeho nejstaršího národního parku. Tedy území, které je dle zákona o ochraně přírody a krajiny určeno především k zajištění nerušeného průběhu přírodních dějů v jejich přirozené dynamice, a má tedy poskytnout nerušený životní prostor mimo jiné i velkým šelmám, jakým je rys či vlk," poznamenala Mikslová.

Zároveň jde o velkou ztrátu pro výzkum, který měl přispět k bezkonfliktnímu žití vlků v Evropě. Šelma měla pomoct zjistit jejich reakci na různé typy zabezpečení ovcí a koz.

Jelikož je vlk obecný v Česku zvláště chráněným druhem, podala správa národního parku trestní oznámení na neznámého pachatele. Případem už se zabývá policie.

[chooze:article;value:524191]

"Vyzývá také veřejnost, pokud má podezření o pachateli, který mohl ve středu 29. 11. 2023 vlka postřelit, aby policii kontaktovala na lince 158. Odborníci také nadále uvítají hlášení o pozorování vlků a jejich pobytových znaků, ideálně se souřadnicemi v aplikaci Mapy.cz. Svá pozorování hlaste zooložce Karolině Mikslové na e-mail kmikslova@krnap.cz či na telefon na tel. 731 533 895," oznámil Drahný.

"Pytlák, který zmrzačil vlka a způsobil mu vleklé utrpení, by měl být přísně potrestán. Zvlášť šokující je, že k postřelení vlka došlo v okrajové části národního parku nebo v jeho ochranném pásmu. Kromě zmařeného života zvířete a narušení sociální struktury vlků v území nás mrzí i to, že jsme nemohli získat více dat o jeho pohybu a interakcích s lidskými aktivitami. Na druhou stranu bez telemetrického obojku bychom se pravděpodobně nikdy nedozvěděli, že k postřelení vlka došlo," prohlásil koordinátor projektu LIFE WILD WOLF z Mendelovy univerzity Miroslav Kutal.

Kvůli vlkům u Jablunkova se sešel pohotovostní štáb. Nemůže ale nic dělat (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.