V Kyjevě začal unijní summit. Politiky vystrašil letecký poplach

Na mezinárodní konferenci dorazila do Kyjeva například předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová s nejvyšším diplomatem EU Josepem Borrellem či předsedou evropské rady Charlesem Michelem. A rozezněly se sirény, protože směrem na ukrajinské hlavní město údajně odstartovaly bombardéry z Běloruska.

Informoval o tom web televize Al Jazeera. Raketové útoky na Ukrajinu probíhaly také v noci na pátek a mimo jiné během nich podle Moscow Times vyhořelo nákupní centrum v jihoukrajinském městě Cherson.

Unijní politiky ani letecký poplach neodradil od setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Chtějí s ním jednat o další podpoře Ukrajiny, kterou již dopředu přislíbili. Zároveň se ale chystají mírnit očekávání Kyjeva na brzký vstup do EU.

To je pro ukrajinské lídry zklamání. "Naše integrace do Evropy dodá našim lidem energii a motivaci k boji proti všem překážkám a hrozbám. Jsem přesvědčen, že Ukrajina si zaslouží zahájit jednání o členství v EU ještě letos," prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Cenou útěchy ale může být pro Kyjev slib Evropské unie zrychlit výcvik ukrajinských vojáků. Brusel také pošle 25 milionů eur (téměř 400 milionů Kč) na odminování území zaminovaných Rusy.

A podpora Ukrajině v pátek možná zazní i z USA. Podle listu Financial Times Washington oznámí další balíček pomoci v hodnotě asi 48 miliard korun. Zahrnovat by měl i rakety odpalované ze země s dostřelem až 150 kilometrů, tedy dvojnásobným než rakety HIMARS, které Spojené státy dosud Ukrajině posílaly.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.