V Lánech zůstal skoro prázdný sklad alkoholu. Mynář podá trestní oznámení

V posledních 12 měsících probíhaly kontroly hospodaření Správy Pražského hradu (SPH), která je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky (KPR). Majetek kontroloval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

"S ohledem na dílčí výsledky zjištění NKÚ ukazující na pochybení na straně SPH rozhodl vedoucí KPR o odvolání bývalého ředitele SPH z funkce. Zároveň uložil, aby byl v rámci SPH zadán doplňující audit externí," informoval Hrad v tiskové zprávě. 

[chooze:article;value:492961]

​Výsledky externího auditu také ukázaly na možné porušení zákona. "Donutily mě podat trestní oznámení na konkrétní osoby i neznámé pachatele," řekl na tiskové konferenci kancléř Mynář.

"V souhrnu se jedná o podezření z následujících trestných činů u konkrétních osob i dosud nezjištěných pachatelů: porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění, porušení povinnosti při správě cizího majetku, krádež, zpronevěra, podvod," informoval Hrad.

Opravy Vikárky

Zákon měl podle auditu porušit bývalý ředitel SPH Ivo Velíšek při opravách restaurace Vikárka. Podle Hradu porušil zákon o veřejných zakázkách, protože nezrušil zadávací řízení, když se do řízení přihlásil jediný uchazeč o zakázku. "Byl zjištěn ekonomický rozpor mezi technickým průzkumem a skutečností a byl zjištěn i rozpor nabídkové ceny a předpokládané hodnoty VZ," doplnil Mynář.

Velíška Hrad také podezírá z toho, že průkazně neevidoval hotovost. "Ačkoli tyto zásadní nedostatky při nakládání s hotovostí byly bývalému řediteli SPH důrazně vytknuty již v roce 2018, až do svého odvolání nepřijal žádná odpovídající opatření, a tím vytvořil možný prostor pro majetkovou trestnou činnost, zejména v podobě krádeže a zpronevěry," uvedl Mynář.

[chooze:article;value:491361]

Problémy jsou také v hospodaření s dřevem v areálech Pražského hradu a zámku Lány. To se také neevidovalo, a podle KPR tím byl vytvořen prostor pro rozkrádání a nehospodárné nakládání s majetkem státu. Podle auditu se nedá ani doložit, jestli se nějaké dřevo v hodnotě stovek tisíc korun vůbec dostalo do truhlárny SPH. 

Mynář tvrdí, že za toto může kromě Velíška i bývalá ředitelka Odboru zámek Lány Michaela Javůrková. Doplnil navíc, že odvolána byla i kvůli nespojenosti KPR i prezidenta Zemana s její prací.

Sklad alkoholu v Lánech zůstal skoro prázdný

Problémy jsou i v evidenci stáčeného alkoholu. "Po odvolání Velíška a Javůrkové z funkcí byl nalezen sklad alkoholu na zámku Lány téměř prázdný a bylo zde konstatováno vysoké manko," informovala KPR.

K části ztraceného alkoholu se měl přihlásit jeden ze zaměstnanců. Ten údajně na povel Javůrkové obhospodařoval neoficiální sklad alkoholu bez hmotné odpovědnosti. 

"Zároveň jiné zaměstnankyně odepisovaly na příkaz Ing. Javůrkové z oficiálního skladu měsíčně 20 lahví alkoholu údajně na protokolární účely. Aniž by tyto lahve s alkoholem někdy viděly a aniž by byl odepisovaný alkohol oficiálně využit," tvrdí KPR.

Mynářovy problémy

Sám kancléř Mynář má několik kauz, které musí vysvětlovat. Jde například o to, že v lánské oboře ulovil 11 kusů trofejní zvěře, tedy jeleny, daňky, muflony a siky. Podle NKÚ to ale mohlo být v rozporu s tehdejšími pravidly.

[chooze:article;value:482904]

Zároveň podle zjištění webu Seznam Zprávy čelí podezření, že se k majetku Hradu choval jako ke svému. Půjčit si měl například hradní kamion pro svůj skiareál v Osvětimanech. Ke sjezdovce si navíc měl přivézt místo shořelého srubu hradní stan.

Na pondělní tiskové konferenci ale o svých vlastních problémech Mynář odmítal mluvit. "Pokud tyto záležitosti budou řešit orgány činné v trestním řízení, tak s nimi samozřejmě budu spolupracovat," řekl jen.

Je to geniální rozhodnutí, řekl o Mynářově podání trestního oznámení politolog Valeš

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.