V lesích začínají hnízdit ptáci. Buďte ohleduplní, vyzývají ornitologové

Orel mořský, jestřáb lesní nebo výr velký. Hnízdění nejen těchto vzácných ptačích ptáků začíná. Na zahnízdění a následné vyvedení mladých ale potřebují klid.

"Prosíme návštěvníky lesů, aby se chovali ohleduplněji, aby tyto ptáky nerušili," vyzval ředitel Záchranné stanice Pavlov Zbyšek Karafiát.

Na začátek sezóny hnízdění ptáků by měli zareagovat i majitelé lesů a lesní dělníci, a to ohledně zpracování dřeva. "Snažíme se s lesními hospodáři domlouvat, aby tam byl na hnízdištích klid, aby se tam neprováděly žádné lesnické práce," poznamenal ornitolog Vojtěch Kodet.

[chooze:article;value:491854]

Před kácením nebo prořezávkou by měli majitelé prohlédnout stromy, zda na nich nejsou ptačí hnízda. Tak jako to udělali na Jihlavsku, kde se usídlil mimořádně vzácný datel černý. Místo kácení v Helenině u Jihlavy jeho uschlý dub oplotili a dopřáli mu tak klid na zahnízdění.

"Teď čekáme, až to období skončí, abychom ten dub mohli pokácet," uvedla mluvčí jihlavského magistrátu Lucie Maxová.

Větší klid by měl být podle ornitologů nejen v lesích, ale i v okolí rybníků. Začínají totiž hnízdit i vodní ptáci. Hlavní sezóna je teď v březnu a dubnu. "Jsou to ty druhy, které u nás přezimují," vysvětlil Kodet. V květnu pak začnou hnízdit i ty druhy ptáků, které se k nám vracejí z teplých krajin.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.