V létě se zraní desetitisíce dětí. Letos přibylo úrazů po pádu z výšky

Kolo musel malý Bertík kvůli zlomené ruce vyměnit za fotbalový míč. A i když na spoustu podobných radostí musí pro toto léto zapomenout, je to šikula a úraz bere statečně. "Spadl jsem z opičí dráhy," prozradil chlapec reportérovi a přislíbil, že už na sebe příště bude dávat pozor. 

"Byla to strašná rychlovka, fakt vteřina, kdy to dítě spadne, a je to," podotkla jeho maminka Barbora. Bertík má zlomenou ruku od uplynulé soboty, v sádře ji bude mít pět až šest týdnů.

[chooze:article;value:516341]

​Za minulý rok pojišťovny evidují téměř čtvrt milionu dětí, které vyhledaly lékařskou pomoc. Jen za prázdniny jich bylo přes 60 tisíc a zdá se, že letošek je na tom podobně. Podle toho to taky v ordinacích vypadá. 

"Malý se srazil na kole s holčičkou a dal ruku do toho jejího kola," prozradila v ordinaci jedna maminka. "Strčil ruku do běžeckého pásu," popsal příčinu úrazu jiného dítka jeho tatínek. "Spadl na prolejzačce," zaznělo od další maminky. 

Podle průzkumu České rady dětí a mládeže nejčastěji k úrazům dochází ve volné přírodě. Na druhém místě jsou sportoviště. Letos přibývá pádů dětí z výšky, jak se to stalo třeba Bertíkovi. "Buď někde na koupališti – lezou někam na skluzavku, odtamtud spadnou –, nebo úrazy z lesa – lezou po skalách a padají dolů," vyjádřila se primářka dětského urgentního příjmu ve Fakultní nemocnici v Motole Jitka Dissou. 

​Podobné zkušenosti jako v Praze mají zdravotníci po celé republice. Například na zlínské traumatologii ošetří o víkendu i padesát zraněných dětí denně. Nejčastěji jde o úrazy po pádu z kola nebo elektrokoloběžky. "Jsou to i těžší úrazy, otevřené zlomeniny," říká ortoped ze zlínské krajské nemocnice Stanislav Čambor. 

Plné ruce práce se zraněnými dětmi mají i v Plzni. "Těch úrazů jenom za červenec bylo přes 600," prozradil ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek.

Statistiky jsou nemilosrdné. I přes veškerou snahu lékařů zraněním podlehne až 200 dětí ročně. Často přitom stačí jediné – aby rodiče dávali na svoje potomky větší pozor. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.