V lidském těle objevili záhadné bytosti podobné virům. Mohou nás ovlivňovat

S novým objevem přišel mezinárodní tým vědců ze tří univerzit v USA, Kanadě a Španělsku. Výsledkem výzkumu byl objev bytostí, které pojmenovali obelisky. Svůj objev sedmičlenný tým prezentoval na serveru bioRxiv.

Obelisky, které vědci objevili, jsou ve skutečnosti mikroskopickými tvory, kteří jsou takzvanými viroidy. Nejedná se však o viry, v porovnání s nimiž jsou ještě primitivnější. Viroidy obvykle napadají rostliny, dřívější průzkumy prokázaly jejich přítomnost i v tělech zvířat, a dokonce i bakterií.

[chooze:article;value:493998]

Jak upozorňuje portál Live Science, obelisky jsou ve skutečnost velkou třídou viroidů. V lidských útrobách a ústech jich našli hned několik tisíc druhů. Celkem eviduje tým vědců 29 960 typů obelisků. Své jméno dostaly podle své struktury, která připomíná podlouhlé tyčinky.

Nově objevené obelisky našli vědci v ústech 17 ze 32 dobrovolníků, kteří se výzkumu zúčastnili. Vzorky stolice zase prokázaly přítomnost těchto mikrobů v trávicí soustavě. Část objevených obelisků navíc podle vědců obsahovala informaci k produkci enzymu důležitého pro rozmnožování, což je náznak, že obelisky jsou ve skutečnosti složitější než běžné viroidy.

Přesný dopad přítomnosti obelisků na lidské zdraví zatím není známý. Existuje však teorie, že tyto viroidy mohou ovlivnit střevní mikroflóru, protože napadají bakterie. Vědci doufají především v objasnění otázky, zdali jsou viroidy starší než viry. V tom jim může objev obelisků přinést odpovědi.

Bakterie zvýšily svou odolnost. Může za to i nedostatek penicilinu (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.