V Maďarsku plánovali státní převrat. Policie zadržela 11 ozbrojených lidí

Koordinovaný zátah desítek členů speciálních policejních jednotek probíhal na několika místech v Budapešti a v jejím okolí. Našli zbraně, munici, falešné doklady včetně diplomatických pasů a také členy extrémistické skupiny, kteří údajně puč plánovali.

"Téměř 150 policistů současně provedlo razie na deseti místech, podílela se na tom i operační jednotka protiteroristické centrály. Bylo to nutné, protože se čekalo, že mají ostře nabité střelné zbraně," uvedla mluvčí maďarské policie Mónika Kész-Varga.

Zadržení údajně plánovali odzbrojit policii a armádu a změnit ústavní pořádek. Chtěli také zatýkat politiky. Na podzim se na internetu objevila videa zachycující přísahu. Na dalších videích členové spolku provolávají své plány o založení nového státu.

[chooze:article;value:478428]

"Osm z jedenácti prověřovaných osob bylo zatčeno a vyslechnuto jako podezřelí. Vzhledem k přípravě násilné změny pořádku jsme tři osoby vzali do vazby," dodala Kész-Varga.

Všem hrozí doživotí. Zatčení se považují za potomky takzvaných Skytů, kočovného národa, který ve starověku pronikl ze stepí v dnešním Rusku až do Evropy.

Při sčítání lidu v roce 2022 uvedlo asi 2 400 Maďarů, že hovoří skytským jazykem. Vloni prošel parlamentem návrh na uznání Skytů jako oficiální národnostní menšiny. Poslanci to ale v prosinci odmítli.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.