V McDonald’s v USA odhalila kontrola dětskou práci. Dvěma bylo teprve 10 let

Pracovníci amerického ministerstva práce se zaměřili na kontrolu pracovních podmínek v restauracích pod značkou McDonald's. Kontroly se týkaly celkem 62 poboček, které provozují tři společnosti z Kentucky – Bauer Food, Archways Richwood and Bell Restaurant Group I. Pokuty dosáhly celkové výše 212 544 dolarů, tedy asi 4,5 milionu korun.

Inspektoři u 305 dětí zjistili, že pracují déle, než mají podle zákona povoleno, nebo že pracují s přístroji, se kterými by neměly. V jedné pobočce spadající pod Bauer Food pracovaly dvě desetileté děti. "Nebylo jim placeno a někdy pracovaly až do dvou hodin ráno. Připravovaly a roznášely jídlo, uklízely v restauraci, obsluhovaly drive-thru a pokladnu. Jedno s dětí pracovalo i s fritézou, což mají zakázáno osoby do 16 let," uvedl úřad.

[chooze:article;value:473936]

​Archways Richwood podle úřadu nechával pracovat 242 dětí ve věku 14 až 15 let (podle federálního zákona mohou děti za určitých podmínek pracovat od 14 let) buď příliš brzy, nebo naopak pozdě. Pracovaly také déle než tři hodiny ve školní dny, což zákon zakazuje. Tato společnost také zaplatila největší část pokuty, asi 144 tisíc dolarů (přibližně tři miliony korun).

Podobné to bylo u Bell Restaurant Group I, kde se ovšem jednalo "jen" o 39 dětí ve věku 14 až 15 let. Zaměstnavatel ale dvěma dětem povolil pracovat i v době, kdy v jejich škole běžela výuka.

Podle vyjádření Bauer Food poskytnutého pro portál ABC News nebyly 10leté děti zaměstnanci, ale potomci šéfa noční směny na návštěvě svého rodiče. Společnost dále uvedla, že nepovolila přítomnost dětí mimo návštěvnickou část restaurace. Svým zaměstnancům pak také vysvětlila pravidla ohledně rodinných návštěv. Zbylé dvě společnosti se nevyjádřily.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.