V Mimoni zakázali ohňostroj. Starosta se bouří a chce se soudit

O tom, že ohňostroj v Mimoni nebude, starostu informovala ve čtvrtek inspekce životního prostředí dopisem. Toho to pořádně rozčílilo.

"Měl být asi tři minuty dlouhý. Děláme ho každý rok už 30 let. My v tom máme nyní 60 tisíc, které prostě musíme zaplatit. Hlavně to zkazilo zábavu dětem, které se na ohňostroj těšily, protože my děláme opravdu jeden za celý rok," rozčiluje se starosta Mimoně Petr Král (za ANO).

Ohňostroj měl být odpálený z plochy u silnice 2. třídy, která je před náměstím. "To je silnice, kudy podle měření projede denně 10 tisíc vozidel. Bylo tam napsáno, že tam prolétne orel mořský, který tu ale není. Volavka bílá, jeřáb popelavý, ty odtud hnízdí asi čtyři nebo pět kilometrů vzdušnou čarou na Srním potoce v bažinách, mokřinách. Ale tady v tom parku nehnízdí nic, protože tam chodí psi i lidé. Další důvod je, že v okolí hnízdí sýkorky a vrabčáci. Ty hnízdí ale všude," doplnil starosta Král.

[chooze:article;value:536320]

​"Vzhledem k možnému výskytu minimálně 12 zvláště chráněných druhů ptáků inspektoři přistoupili k zákazu pořádání ohňostroje. V okolí zámeckého rybníka by se měl například vyskytovat silně ohrožený ledňáček říční, hohol severní nebo kriticky ohrožený luňák červený," vysvětlila mluvčí ČIŽP Miriam Loužecká.

"Veliké světelné zvukové efekty jsou velice stresující. Zejména pokud ptáci sedí na hnízdech a mají malá mláďata nebo vajíčka, v průběhu noci je opustí. Řada pěvců se takhle v průběhu noci, když jsou vyplašení, na to hnízdo nevrátí, protože se nedokážou potmě vrátit. Takže to hnízdo zůstane prázdné do rána a tím pádem ta vejce nebo mláďata uhynou. Zkrátka bychom je tím ohňostrojem zabili," uvedl ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Úřednice proto ohňostroj zakázala v celém městě, takže ho radnice ani nemůže přesunout. "Paní řekla, že funguje jenom na udání, a když jsme jí řekli, že v České Lípě byl taky ohňostroj, tak řekla, že tam je veřejný zájem, že tam je hrozně moc lidí," reagoval Král.

Starosta proto inspekci udal všechna města v republice, aby se podmínky pro všechny narovnaly. "Kdyby zákon zakázal, že nebudou ohňostroje od dubna do srpna, tak to všichni budou respektovat, ale nic to nezakazuje. Půjdeme i k soudu, aby soud zrušil tato opatření, aby nás to už v budoucnu nepotkalo," uzavřel.

Inspekce letos zakázala ohňostroj i ve Vodňanech, Miletíně nebo ve Stráži pod Ralskem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.