Moderní bydlení

V Moravských Budějovicích začala výstavba cyklostezky. Stovky obyvatel nesouhlasí

Výstavbě muselo ustoupit koupaliště nebo tenisové kurty. Přitom pouhý kilometr dlouhá cyklostezka napříč Moravskými Budějovicemi za 22 milionů korun vede odnikud nikam. Místní jsou naštvaní a jezdit po ní prý nebudou. 

Proti plánované cyklostezce se bouří řada obyvatel, dokonce proti ní sepsali petici. "Za osm dní to podepsalo 500 lidí," uvedla Alena Žáková, iniciátorka petice. "Tady bude kousek cyklostezky, která nikam nenavazuje. Ubíráme tím prostor koupaliště, není to dobrý nápad," zlobí se místní.

[chooze:article;value:556068]

 Na pováženou je i cena, která vyšplhala na 22 milionů korun – 18 miliónů jde z dotací, čtyři zbývající z městské kasy. Celková cena je tak zhruba o čtyři miliony vyšší než tomu bývá obvykle. "Pro rok 2024 cena kilometru cyklostezky je 15,1 milionu bez daně," sdělil Tomáš Blecha ze Státního fondu pro dopravní infrastrukturu. "Ta částka je vysoká," oponuje mu Alena Žáková.

"Zásadní bude konečné vyúčtování od města, které předloží v žádosti o platbu a kterému se budeme detailně věnovat," poznamenala mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Karolína Nová.

"Za cyklostezkou stojím, to ano, ale bytostně mi vadí ty 4 metry z toho letního koupaliště," nechal se slyšet starosta Moravských Budějovic Martin Ferdan (STAN).

Na začátku cyklostezky už práce začaly, v druhé části jsou ale přerušené kvůli kritice lidí. Radnice stavbu zastavila. Místním vadí i to, že část peněz – přes půl milionu korun – šlo za odkup pozemků z městské kasy do místního Sokola. Ten přitom řídí místostarosta, který o projektu spolurozhodoval. "Samozřejmě se účastním jednání na obou stranách, ale snažím se, aby to bylo vyvážené," řekl Jan Švaříček, místostarosta Moravských Budějovic (nez.).

O kontroverzní cyklostezce se bude, a nejspíš hodně bouřlivě, jednat i na příštím městském zastupitelstvu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.