V Moskvě spadl útočný dron. Stupňují se i útoky v Černém moři

Z dronu, který v centru Moskvy sestřelila ruská protivzdušná obrana, zbyly jenom trosky. Poté, co narazil do domu, byl omezený letecký provoz v celém městě. 

Jen několik hodin předtím se ukrajinské vodní drony pokusily zničit ruskou válečnou loď v Černém moři. Rusku se je údajně podařilo zničit. Další vlna útoků směřovala na ruskou námořní flotilu 237 km jihozápadně od ruské námořní základny v Sevastopolu na Ruskem anektovaném poloostrově Krymu. 

[chooze:article;value:518075]

Útoky z obou stran jsou v Černém moři stále častější od doby, kdy Rusko odstoupilo od dohody o bezpečném vývozu ukrajinského obilí. Navzdory ruské blokádě ale v noci na pátek do přístavu v tureckém Istanbulu úspěšně dorazila ukrajinská nákladní loď. Byla vůbec první od chvíle, kdy Moskva pohrozila, že lodě proplouvající vývozními koridory v Černém moři bude považovat za vojenské cíle.

"Zatím bych se příliš neradoval. Myslím, že se může ukázat, že jde o zvláštní případ. Na to, že loď úspěšně proplula, mohlo mít vliv to, že plula pod hongkongsko-čínskou vlajkou," sdělil vedoucí manažer Mezinárodní námořní komory John Stawpert. 

[chooze:article;value:518285]

"Čína má samozřejmě na Rusko značný vliv a Rusko si tak proti ní nemůže dovolit provádět takové operace, jaké jsme viděli na případu lodě plující pod vlajkou Palau," dodal.

K nákladní lodi plující Černým mořem k ukrajinskému pobřeží pod vlajkou tichomořského ostrovního státu Palau totiž vyslala ruská válečná loď minulý týden výstražné výstřely poté, co údajně nereagovala na výzvu k zastavení kvůli inspekci.

Spojené státy mezitím po měsících váhání schválily vyslání stíhaček F-16 z Dánska a Nizozemska na Ukrajinu, jakmile skončí výcvik ukrajinských pilotů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.