V Mošnově začaly Dny NATO. Ukáží moderní stíhačky i končící vrtulníky

V areálu Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku v sobotu před devátou hodinou ranní odstartovaly Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády České republiky. Těch se letos účastní zástupci celkem 19 zemí. Hlavním partnerem letošního 22. ročníku pak je Polsko.

Diváci se během dvoudenní akce můžou těšit na vystoupení trojice leteckých akrobatických skupin či na první veřejnou ukázku nových vrtulníků H-1, radaru MADR a hlavního bojového tanku Leopard 2A4. Naopak svou derniéru ve výzbroji české armády zde zažijí vrtulníky Mi-24.

Asi největším lákadlem letošního ročníku pak mají být vystoupení moderních letounů 5. generace F-35 Lightning II. Na Dnech NATO se v dynamické ukázce představí vůbec poprvé. Zatímco Spojené státy ukáží verzi A, o kterou má zájem i česká armáda, Velká Británie představí verzi B, která má schopnost kolmého startu a přistání.

[chooze:article;value:520779]

Celkem se návštěvníci můžou v průběhu víkendu těšit na 45 leteckých a 42 pozemních dynamických ukázek, které budou trvat skoro 21 hodin. Devět a půl hodiny zábavy nabídnou letecké ukázky a jedenáct hodin ukázky pozemní.

Během jediného dne zavítají na Dny NATO každoročně desetitisíce lidí. Velký zájem organizátoři předpokládají i letos. Spolu s velkým množstvím návštěvníků se ale pojí také dopravní komplikace. Policie proto vyzývá řidiče, aby se chovali ohleduplně a parkovali pouze na místech k tomu určeným.

Už před osmou hodinou ranní se na příjezdu od Ostravy tvořila podle policistů cca čtyřkilometrová kolona. Za sjezdem z D1 u Studénky pak dokonce sedmikilometrová. "A provoz houstne," dodávají.

Podívejte se na další záběry z Dnů NATO:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.