V Národním muzeu startuje jedinečná výstava. Mapuje módu prvních dam

Autentické modely manželek prezidentů ve veřejném i soukromém životě a mnoho dalšího. To vše mohou návštěvníci Nové budovy Národního muzea od pátku vidět během výstavy První dámy – móda a styl.

"Ukazujeme všechny první dámy, všech dvanáct, a návštěvníci se mohou těšit na krásné šaty jak Dagmar Havlové, Livie Klausové, ale i například Ireny Svobodové," řekla kurátorka sbírky novodobé módy Miroslava Buriánová.

Ve dvou sálech si můžete udělat představu o vkusu jednotlivých partnerek prezidentů. "Je to dáno vývojem doby a věkem, takže paní Olga byla taková konzervativní, jí radila Diana Šternberková, pak přišla paní Dagmar Havlová, mladá herečka, atraktivní, takže volila barvy spíše pastelovější. Paní Livia je téměř profesorka ekonomie, takže tomu odpovídající. A Zemanová volila střízlivé záležitosti," popsal bývalý ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslav Sklenář.

[chooze:article;value:494023]

​Na výstavě, která má návštěvníkům představit módu a styl všech prvních dam, je k vidění celkem 38 modelů šatů. Nechybí ale ani módní a bytové doplňky. "Samozřejmě kabelky, boty, šátky, šperky, ale jsou tady i nemódní předměty, které dámy používaly na Hradě, ať už to jsou skleničky, svícny, které byly používány na slavnostních tabulích, nebo nábytek," dodala Buriánová.

Myšlenka uspořádat výstavu s módními prvky prvních dam vznikla před deseti lety, od té doby se Národní muzeum snažilo získat modely z inaugurací nebo významných událostí. "Pro mě takový emotivní předmět, který se netýká módy, ale vystavujeme ho zde, je pudřenka, kterou měla u sebe paní Husáková, protože ona zahynula při havárii vrtulníku," řekl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

"Asi nejzajímavější jsou určitě oděvy a doplňky paní Hany Benešové, která je dlouhodobě považována za módní vzor, jejíž velký soubor předmětů máme ve sbírce Národního muzea, takže bylo velmi snadné ji představit," řekla Buriánová. Kromě zážitku si návštěvníci z výstavy mohou odnést také retro fotografii s některým z bývalých prezidentů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.