V několika městech hrozí omezení provozu úřadů. Nejsou na ně peníze

Vydávání občanských a řidičských průkazů, evidence vozidel, zápis do matriky nebo třeba stavební povolení. To vše může být v ohrožení.

"Stát má takovou tendenci si objednat služby a nepřispět na ně finanční prostředky a samozřejmě v případě té přenesené působnosti státní správy by se mohlo prostě stát, ne že by se úřad zavřel, ale že by byla otevírací doba místo pěti dní v týdnu jeden den nebo dva dny v týdnu," varoval starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

Výkon státní správy přitom tvoří přes polovinu agendy úřadů. "My tady máme asi 54 procent přenesenou státní působnost, máme 120 úředníků, tak z toho se to dá lehce spočítat," prohlásil starosta Kralup nad Vltavou Libor Lesák (ODS).

[chooze:article;value:491284]

Může se prý stát, že lidé budou muset za službami do větších obcí. "My jsme vždycky chtěli, aby se ta státní správa přiblížila lidem, aby nemuseli jezdit a přesedali přes dva autobusy," poznamenal starosta Prahy 19 Pavel Žďárský (nestr.).

Prostředky na úředníky starostové přelévají i z peněz určených na školy nebo sociální služby. "Stát loni zvednul státním úředníkům plat o deset procent, to znamená legálně by nám měl přidat deset procent plus inflaci, kterou stát vyhodnotil na 15 procent. Víte kolik jsme dostali? 2,5 procenta," postěžoval si Žďarský.

"V Rakousku mají města a obce se státem dohodu, že pokud si stát od měst a obcí cokoliv objedná, tak má povinnost k tomu dodat i dostatek finančních prostředků," sdělila ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

[chooze:article;value:491659]

"Ministerstvo vnitra dlouhodobě navyšuje příspěvek na výkon státní správy, je však důležité zmínit a mít na paměti, že příspěvek neslouží k plné úhradě nákladů (proto příspěvek). V otázce omezení služeb je třeba upozornit na povinnost obcí k jejich zajištění, bez ohledu na výši příspěvku, dofinancování v průběhu kalendářního roku není realizovatelné," uvedlo ministerstvo vnitra.

Kvůli nedostatku financí na výkon státní správy může podle některých starostů docházet třeba k utlumování investic.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.