V Německu hrozí zákaz jezevčíků. Mají prý zdravotní problémy

Čtyři krátké nohy a protáhlé tělo. To je typický znak jezevčíků. Právě o tyhle psy by ale mohli Němci brzy přijít. Plemeno je přitom mezi lidmi velmi oblíbené. "Můžete si je dát i do kabátu, abyste se zahřáli," svěřil se jeden z obyvatel Německa.

Nový zákon na ochranu zvířat chce zakázat chov plemen psů, kteří mají kvůli přešlechtění vážné zdravotní problémy. O jaká plemena má jít, zatím není jasné. Ale majitelé jezevčíků se obávají, že právě na jejich miláčky by se zákon mohl vztahovat. Jezevčíci totiž kvůli krátkým nožkám často trpí onemocněními kostí a kloubů.

Na jedné straně proto odborníci tvrdí, že je to krok správným směrem. "Pes má krátké nohy a protáhlý hřbet, a kvůli tomu může mít vyhřezlé ploténky. Velký problém je, že se u jezevčíků postupně objevují potíže i s orgány," vysvětlil veterinář Henning Wilts.

[chooze:article;value:548303]

Jiní experti ale nesouhlasí. Podle nich není řešením zakázat chov jezevčíků, důležité je jednotlivé problémy řešit. "Jezevčík je sám o sobě zdravé plemeno a nemá žádné problémy. Zákon na to tedy jde špatně. Bylo by lepší řešit spíš nemoci kosterního systému, než chtít zakázat chovat jezevčíky jen proto, že mají krátké nohy," argumentoval Leif Kopernik ze Sdružení pro německé psy.

Podobně se na situaci dívá i ředitel táborské zoo Evžen Korec. "U jezevčíků sice je atypická stavba těla v tom smyslu, že mají kratší nohy, ale nejde o to, že dle mého názoru jim způsobují jakékoliv významné potíže," uvedl.

Vážnými zdravotními problémy trpí i jiná plemena. Například ta, která mají zkrácený čenich. "Typickým představitelem je anglický nebo francouzský buldoček. Tito psi skutečně mají zdravotní potíže," dodal Korec.

Pokud by zákon v Německu prošel, lidé by mohli přijít také o tradiční průvody, na kterých své jezevčíky oblékají do nejrůznějších kostýmů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.