V Německu udeřilo tornádo. Stejná studená fronta ovlivní i počasí v Česku

Němce potrápilo ve čtvrtek tornádo v jihozápadní části země poblíž belgických hranic. V oblasti jižní části vrchoviny Eifel přírodní živel poničil střechy asi patnácti domů, jak uvádí Tageblatt. Podle časopisu Focus byli na místě také hlášeni dva zranění. Přírodní živel může ještě ohrožovat severozápadní část Německa.

"Způsobené škody ukazují, že síla tornáda byla na stupni F2. Doprovázelo přechod studené fronty, při němž se tvořily četné bouřky," vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová.  

[chooze:article;value:523465]

​Studená fronta je spojená s tlakovou níží a vznikla z hurikánu Lee. "Tato fronta ovlivňuje v pátek také počasí u nás – na východě území Česka očekáváme během odpoledních a večerních hodin také ojedinělé bouřky. A kvůli vysokému střihu větru mohou vznikat i supercely," upřesňuje Honsová.

Podle ní u nás v pátek díky nízké vlhkosti vzduchu vznik tornád nehrozí, můžeme ale počítat se slabšími vzdušnými víry – trombami. "V příštím týdnu do počasí v Evropě promluví ex hurikán Nigel, kolem něho bude do střední a západní Evropy proudit teplý vzduch, takže se můžeme těšit až na osmadvacet stupňů," dodává meteoroložka. 

Tornádo na Slovensku. Živel zničil koupaliště Podhájska, škody jsou obrovské (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.