V německých potravinách má být méně soli, tuku a cukru. Lékařům se plán nelíbí

Vybrané pečivo, mražená pizza nebo třeba dětské přesnídávky obsahují podle německého ministra zemědělství příliš mnoho cukru, tuku a soli. A tak se rozhodl, že to změní.

"Vlastnosti produktů musejí být zachovány. Pak, co se například soli týče, sůl je zodpovědná často i za trvanlivost potravin. A samozřejmě velmi důležitá je chuť," poznamenala nutriční poradkyně Manon Struck-Pacyna.

Podobné je to i s cukrem. Snižování množství konzumované soli, tuku a cukrů je přitom světovým trendem, na nějž chce reagovat i německá vláda.

S plánem nesouhlasí dokonce ani němečtí lékaři, podle nich jsou plány ministra vědecky zastaralé. Skutečnou příčinou nárůstu obezity nebo cukrovky je podle nich především mnoho sacharidů z chleba, rýže, brambor, těstovin ve spojitosti s příliš malou fyzickou aktivitou.

"Cukr, sůl a tuk nám prostě chutná. A kupujeme si to, co nám chutná. Když se to sníží, tak nám bude logicky něco chybět a nahradíme to jinak. Třeba větším množstvím," varoval lékař Volker Manz.

[chooze:article;value:496233]

​Strůjcem změn je spolkový ministr výživy a zemědělství Cem Özdemir, který se snaží být velmi radikální.

Jeho plán by mohl být realizován už do konce letošního roku. Německý Institut Maxe Rubnera pro výzkum výživy totiž už pracuje na novém složení většiny výrobků, které jsou podle politika rizikové.

Také u nás se od roku 1989 podíl soli například v uzeninách zásadně snížil. "V roce 1989 byl průměrný obsah soli v šunce 4 gramy na 100 gramů, v současné době je to kolem dvou, takže tady to kleslo o padesát procent," vysvětlila Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.