V nemocnici Bulovka zaměnili pacientky. Zdravá žena kvůli chybě potratila

K fatální lidské chybě došlo na gynekologicko-porodnickém oddělení pražské nemocnice Bulovka v pondělí. Pro TN.cz to potvrdila tisková mluvčí nemocnice Eva Stolejda Libigerová. "Dne 25. března se na naší Gynekologicko-porodnické klinice stala nežádoucí událost," uvedla.

Zaměstnanci nemocnice podle ní nedodrželi interní předpisy, a lékaři kvůli tomu operovali nesprávnou pacientku. "Podle dosavadních zjištění došlo v důsledku závažného porušení a nedodržení interních předpisů ze strany dotčených zaměstnanců k zahájení operačního zákroku u nesprávně identifikované pacientky," řekla Libigerová.

Podle informací, které přinesla televize CNN Prima News, se mělo jednat o dvě cizinky, které v Česku trvale žijí. Jedna žena do nemocnice přišla kvůli kyretáži, tedy odstranění zbytku plodu po už prodělaném potratu. Druhá šla na běžnou těhotenskou prohlídku. Došlo ale k jejich záměně a lékaři omylem zákrok provedli u těhotné ženy, která tak potratila. Žena byla podle mluvčí nemocnice v 16. týdnu těhotenství. 

[chooze:article;value:548560]

Za vzniklou újmu se nemocnice pacientce omluvila. "Za tuto nešťastnou událost jsme pacientce a celé její rodině vyjádřili hlubokou lítost a omluvu a ujistili ji, že uděláme vše proto, aby vzniklá újma byla co nejvíce zmírněna a také odškodněna," informovala mluvčí.

"Jakožto akreditovaná fakultní nemocnice máme jasně stanovená pravidla a postupy, které je náš zdravotnický personál povinen bez výjimky dodržovat," zdůraznila mluvčí. Personál nemocnice, který za pochybením stojí, podle ní vedení nemocnice postavilo dočasně mimo službu. A to až do úplného vyhodnocení nežádoucí události.

"V případě zjištění porušení závazných pracovních postupů v rámci právě probíhajícího interního šetření bude u konkrétních jednotlivců vyvozena osobní odpovědnost," uzavřela Libigerová. 

[chooze:article;value:548347]

Ředitel nemocnice a přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky o nežádoucí události informovali i ministerstvo zdravotnictví. "Ministerstvo zdravotnictví vyjadřuje pacientce i celé rodině hlubokou lítost. Došlo k neomluvitelnému selhání lidského faktoru a viníci jsou postaveni mimo službu. Fakultní nemocnice Bulovka se rodině omluvila a je připravena poskytnout pacientce náležité odškodnění," uvedl ředitel odboru komunikace s veřejností ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Případ bude předmětem policejního vyšetřování. "Pražská policie do současné chvíle nepřijala žádné oznámení týkající se takovéto události. Nicméně na základě informací zveřejněných v médiích se budeme případem zabývat," potvrdila televizi Nova policejní mluvčí Eva Kropáčová. 

Reportáž o omylech v nemocnicích:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.