V nemocnicích hrozí kolaps, děti mohou čekat hodiny, varuje protestující lékařka

Přesčasovou práci od 1. prosince vypovědělo už 6 000 lékařů, což je přibližně polovina všech lékařů, kteří v nemocnicích slouží. Pracovní podmínky tam jsou podle nich dlouhodobě neudržitelné a žádají změnu. Obává se toho i lékařka Kateřina Janstová z interní kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. 

"Tak, jak to vidíme v tuhle chvíli, tak se toho všichni děsíme. Protože je nám jasné, že když to nastane tahle situace, že budeme sloužit v málo lékařích, tak dojde k tomu, že pacienti budou dlouho čekat, teoreticky může dojít až ke kolapsu, když přivezou více akutních pacientů najednou," sdělila doktorka pro TV Nova. 

[chooze:article;value:530017]

​Konkrétně v Thomayerově nemocnici podalo výpověď z přesčasů celkem 160 lékařů. O zajištění akutní péče mají lékaři strach i na oddělení pediatrie. "Pro děti, které mají nějaký problém, ale není urgentní, to znamená, že to dítě nekrvácí, nedusí se. Ale má třeba teplotu a zvrací, tak tohle dítě může čekat hodinu dvě," shrnuje lékař z tamní pediatrické kliniky a varuje: "Když tam bude dvakrát méně lékařů, tak to dítě může čekat klidně až osm hodin. Když bude chřipková sezóna, tahle situace může být ještě horší." 

Změny nyní připouští i vedení nemocnice. "Budeme muset udělat nutné změny, abychom mohli zajistit fungování akutní péče zvláště na interních odděleních a na některých dětských pracovištích s ohledem na stávající těžkou situaci," napsala mluvčí nemocnice. Na současný provoz si ale stěžují lékaři. "Vedení vůbec neřeší formu provozu, vůbec neřeší, jakým způsobem to reálně bude vypadat. Ten akutní příjem, jak jsme zvyklí, určitě zajištěný nebude," říká lékařka Kateřina Janstová. 

[chooze:article;value:528703]

​Do ohlášeného protestu lékařů nezbývají ani dva týdny. Lékaři varují, že pokud nedojde k dohodě s ministerstvem zdravotnictví, bude výrazně omezen chod nemocnic. "Chtěla bych, aby se začal dodržovat zákoník práce, aby maximální přesčasová doba byla 416 hodin za rok, kterou my jsme v tuhle chvíli přesáhli v srpnu," dodává Janstová. Její kolega Lucián Žaťko z kliniky dětské chirurgie a traumatologie zmiňuje, že pracuje zhruba 900 hodin ročně přesčas. 

"Celoživotně se to vydržet nedá. Nebo za cenu velkých osobních ústupků, nejen toho člověka jako takového, ale jeho rodiny, jeho okolí a kvality života," myslí si lékař z oddělení dětské intenzivní medicíny Tomáš Hecht. O situaci v českých nemocnicích má rozhodnout další kolo jednání mezi ministerstvem zdravotnictví a zástupci sekce mladých lékařů z ČLK, které je naplánováno na úterý. 

"Není to ze dne na den. Naše požadavky nejsou nijak nereálné. Momentálně to stojí na finančním ohodnocení lékařů. My pro mladé lékaře požadujeme, aby se tedy z 230 korun na hodinu zvedl plat na 340 korun na hodinu," předeslala před jednáním mluvčí Sekce mladých lékařů České lékařské komory Monika Hilšerová. Jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) je podle ní ve slepé uličce kvůli jeho neochotě. Stále však doufá v konstruktivnější schůzky. 

Monika Hilšerová, mluvčí Sekce mladých lékařů České lékařské komory:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.