V Nepálu zahynul český horolezec. Zemřít měl na následky pádu

V Himálaji zahynul český horolezec. S informací přišel web iDnes.cz. Následně ji potvrdilo také české ministerstvo zahraničí. "Ambasáda v Dillí od honorárního konzulátu v nepálském hlavním městě Káthmándú dostala informaci od tamní turistické policie o úmrtí českého občana v Nepálu," sdělila TN.cz vedoucí oddělení komunikace s médii Mariana Wernerová.

"K úmrtí mělo dojít ve středu v sedle Cho La. Příčina úmrtí je pravděpodobně uklouznutí. Více informací o incidentu úřad zjišťuje," doplnila Wernerová. Mrtvým horolezcem měl být Jan R. z jižní Moravy. Na svou expedici na 6 440 metrů vysokou horu Cholatse sháněl peníze přes portál Hithit. Chtěl o ní také natočit dokument.

"Tragédie, ke které došlo, nás všechny moc zasáhla. Prosíme, abyste prozatím nekontaktovali rodinu a dali jí čas," napsali na Janův facebookový profil jeho blízcí.

[chooze:article;value:526173]

Průsmyk Cho La se nachází ve výšce 5 420 metrů v severovýchodním Nepálu nedaleko nejvyšší hory Mount Everest. Sám o sobě je díky krásným výhledům oblíbeným cílem turistů. Patří také k frekventovaným přístupovým cestám právě k Everestu a v jeho blízkosti se tyčí hora Cholatse.

Záchranná operace na Mount Everestu. Horolezec unikl jisté smrti (6/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.