Moderní bydlení

V Novém Kníně odvolali ředitele školy. Rodiče se bouří a sepsali petici

Zaplněný jednací sál – tak to vypadalo na jednání zastupitelstva v Novém Kníně. Místní se totiž přišli postavit za končícího ředitele zdejší základky. "Učí matematiku, myslím si, že je u dětí hodně oblíbený, mají ho rády," říká jedna z místních obyvatelek Martina Čermáková. "Je to škoda, protože on je výborný člověk," říkají další.

Kantoři chtějí mít jasno. "Chceme se Rady zeptat, proč vlastně ředitele odvolala, ředitele, který doposud fungoval bezproblémově, město ho dokonce několikrát chválilo, dostával odměny," je zvědavý učitel Augustin Kůr. "Dovolili jsme si udělat konkurz, měli jsme právo, měli jsme k tomu důvody," nedal se starosta Radek Hrubý (Pro Nový Knín). Jaké důvody, to ale nikdo ze zastupitelů neuvedl.

A konkurz škola vyhlašovat prý nemusela. "Zřizovatel nemusí vyhlašovat konkurzní řízení před koncem období výkonu funkce ředitele školy. Je tedy na zřizovateli, zda k tomuto kroku přistoupí," upozornila mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová.

[chooze:article;value:558762]

​Výběrové řízení na nového ředitele školy proběhlo 28. května, výběrová komise v něm hlasovala tajně. Části pedagogů se přístup města nelíbí a zvažují tak výpovědi. "Co budete dělat, když z nás pedagogů odejde třeba polovina? Nejsou plné ulice učitelů. Vy je neseženete a v září bude prázdná škola? Co budete dělat? Jak si poradíte? A co rodiče?" byla zvědavá během jednání jedna z učitelek základní školy. "A vy jako odejdete? Vy dáte všichni výpověď a půjdete pryč?" nechtěla tomu věřit radní Petra Moravcová (za ODS). 

Rodiče se teď bojí, že žáky nebude mít od září kdo učit. "Nás se nikdo neptal na názor," zlobila se Martina Čermáková.

"Odpovědnost za poskytované vzdělávání, stejně jako kvalitu a odbornost poskytovaných vzdělávacích služeb nese ředitel školy," dodala mluvčí ministerstva Fojtová. Ten by měl, podle ministerstva školství, případně postupovat ve spolupráci se zřizovatelem, tedy městem.  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.