V obchodě odhalili tatarák s fekální bakterií. Inspekce varuje před vysokým rizikem

[chooze:gallery;value:37532]

Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozornila na nebezpečný tatarský biftek značky Dobré maso. "V potravině byla zjištěna přítomnost enteropatogenní Escherichia coli. Přítomnost této bakterie v potravině určené k přímé konzumaci představuje vysoké riziko vzniku onemocnění u spotřebitele," uvedli inspektoři.

Vzorek kontaminovaného masa inspekce odebrala 23. července v prodejně obchodního řetězce Penny Market v Hrádku nad Nisou. Šlo o čtvrtkilogramové balení tatarského bifteku s datem spotřeby 29. 7. 2024. Nejednalo se ale o jediný takový případ.

Už 26. června inspektoři odhalili jiný zdraví škodlivý tatarák téže značky v Penny v Bystřici pod Pernštejnem. V tomto případě šlo o výrobek s datem spotřeby do 8. 7. 2024. I zde byla problémem přítomnost bakterie E. coli. Oba tataráky přitom připravila stejná firma, společnost Uzeniny Příbram.

[chooze:article;value:575709]

"Bezprostředně po zjištění inspekce jsme společně s dodavatelem důkladně revidovali procesy kontroly kvality a nastavili taková opatření, aby se do budoucna tato zjištění již neopakovala," sdělil TN.cz mluvčí společnosti Penny Market Tomáš Kubík.

"Celý výrobní proces uvedeného výrobku probíhá pod zpřísněným hygienickým standardem od sanitace výrobních prostor a zařízení enzymatickými přípravky přes výběr a kontrolu suroviny po její zpracování. Do výrobku je navíc pro zajištění bezpečnosti přidáván konzervant, který má bakteriostatické účinky," popsala pak přijatá opatření mluvčí Uzenin Příbram Nikola Vlastníková.

[chooze:article;value:574734]

"Námi zavedené postupy založené na systému HACCP důkladně kontrolujeme a validujeme. Výrobek pravidelně zasíláme do akreditované laboratoře k ověření zdravotní nezávadnosti," doplnila Vlastníková. Zdůraznila také, že syrové maso není vhodné pro děti, těhotné nebo starší lidi.

Bakterie E. coli je běžnou součástí střev člověka. Její škodlivé varianty ale podle amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí můžou způsobit i vážné zdravotní problémy. Konkrétně varianta EPEC, kterou kontrola odhalila v kontaminovaných tatarských biftecích, způsobuje vodnatý průjem, který může trvat i více něž dva týdny, zvýšenou teplotu a někdy též zvracení.

V těchto obchodech nakupujete. Inspekce si došlápla na řetězce, rozdala pokuty (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.