V obchodech zase porostou ceny. Oblíbené potraviny výrazně zdraží

Ceny potravin na světových trzích ovlivňuje celá řada faktorů. Spadají tam vlivy klimatu, války, sezónnost a další. "Volatilita (kolísání cen – pozn. red.) cen v potravinářském průmyslu je naprosto běžná," řekl TN.cz agrární ekonom Tomáš Maier.

Nárůst cen se za poslední dobu výrazně projevil především u komodit, jako je kakao, káva nebo čaj, které se pěstují převážně v rozvojových zemích. "Speciálně u kakaa má velký vliv klimatická změna. Tradiční pěstitelé mají vážné problémy s tím, aby zvládli pokrývat spotřebu ve světě. Nedostatek kakaa se pak projevuje skokovým nárůstem ceny," dodal Křeček. O nárazovém růstu ceny kakaa informoval například web CBS News.

[chooze:article;value:552262]

Podle zemědělského analytika Havla se to týká i kávy a dalších exotických plodin pěstovaných mimo Evropskou unii. V těchto zemích sílí tlak na lepší pracovní podmínky. "Je velký tlak ze strany Evropy i dalších zemí, aby dělníci na plantážích dostávali za svoji práci lepší mzdy, aby tam nepracovaly děti nebo aby byly komodity produkovány co nejvíce ekologickým způsobem. I to se odráží v cenách potravin," doplnil Havel.

"Lidská práce je jeden z nejvýznamnějších nákladů při zemědělské produkci," vysvětlil Havel.

Zdražování by mělo pokračovat především u exotických komodit. Podle Havla se nedá s jistotou říci kolik, ale odhaduje, že může jít až o 10 %. "Jde o kombinaci nepříznivého počasí, růstu zájmu o kakao a kávu obecně a zároveň zlepšování podmínek pro dělníky na plantážích,“ uzavřel analytik.

U nás se na vyšší ceně kakaa, kávy nebo čaje projevil i slabý kurz koruny. Ten podle ekonoma Křečka meziměsíčně zvýšil i ceny dalších potravin, které se do Česká dováží ze zahraničí.

Ukrajinské potraviny se budou i nadále dovážet bez cel. Rozhodl o tom Evropský parlament. Podívejte se na reportáž TV Nova z minulého týdne:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.