V oblíbeném horském středisku se objevili medvědi. Zastavili dopravu

Populární turistické středisko ve slovenských Vysokých Tatrách řeší závažný problém. V pátek krátce ráno natočili lidé cestou do práce hned dva medvědy poblíž Tatranské Lomnice, upozornil web zoznam.sk.

Obě šelmy mířily zřejmě do rekreační osady Tatranské Matliare. Utíkaly přes silnici těsně před projíždějícími vozy. Později se podle svědků zastavily na okraji komunikace a pozorovaly okolí.

[chooze:article;value:550059]

​"Pohyb medvěda hnědého na území města Vysoké Tatry evidujeme pravidelně. Často se pohybují i blízkosti obydlí. V takových případech je okamžitě informovaná policie a ve spolupráci se zásahovým týmem monitorujeme situaci až do odchodu šelem do neobydlených částí," řekl náčelník Městské policie Vysoké Tatry Marián Nedorost.

Už ve čtvrtek upozornilo vedení Veľké Lomnice, že místní zpozorovali medvěda poblíž obydlí na okraji obce. "Upozorňujeme občany na opakovaný výskyt medvěda v zastavěném území. Dne 2. 5. 2024 ho viděli v ulici Golfová," napsal na sociální síti okresní úřad v Kežmarku.

Situaci tam od té doby monitoruje zásahový tým, uvedla stanice RTVSObec zároveň vyzvala občany, aby byli při pohybu venku opatrní. Požádala je rovněž, aby kontejnery na odpad nenechávali volně přístupné před svými domy.

Medvědi se objevili ve stejný den i na cyklostezce v tatranské obci Rakúsy. Lidé ho měli spatřit ve večerních hodinách. 

Ve středu zase u obce Selce v okrese Banská Bystrica napadl medvěd 57letého houbaře. Podle webu Štandard se to mělo stát po obědě. Poranění, která šelma muži způsobila, však nebyla vážná a záchranáři ho po ošetření odvezli domů. Houbař prý dokonce přinesl domů houby, které ještě před útokem nasbíral.  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.