V Ostravě explodovala nádrž v chemické továrně. Jeden člověk se zranil

[chooze:gallery;value:31404]

Ohlušující rána se ozvala ve čtvrtek před jedenáctou hodinou v ostravské chemické továrně firmy BorsodChem v Ostravě. Sloupec černého kouře označoval místo, kde v areálu explodovala nádrž s chemickou látkou. Na místo se ihned sjely všechny jednotky IZS, mezi nimi i sedm jednotek hasičů.

Při výbuchu se jeden člověk zranil. Záchranáři jej ve vážném stavu převezli na oddělení ARU Fakultní nemocnice v Ostravě. Podle mluvčí moravskoslezských hasičů Kamily Langerové nebylo potřeba evakuovat továrnu. Předběžný odhad škod se pohybuje mezi 5 až 10 miliony korun.

Látkou, která explodovala, byl ethylanilin. Hasiči jej mají pod kontrolou. "Okolí chemičky se nemusí obávat, zdravotní nebezpečí nehrozí. Ethylanilin ani žádné jiné látky nikde neunikají," uklidňovala obyvatele z okolí Langerová.

[chooze:article;value:500542]

Ostravany uklidňoval také náměstek primátora Jan Dohnal (ODS). "Chtěl bych uklidnit obyvatele Ostravy ohledně výbuchu. Nehrozí žádné zdravotní nebezpečí, žádné látky do okolí neunikají," napsal Dohnal na twitteru.

Příčina výbuchu zatím není známá. "Zraněný pracovník byl zaměstnanec externí firmy, o kterém teď nedokážu říct ani to, jestli měl v danou chvíli na tom místě být. Jakmile skončí zásah hasičů, kteří už jen dohašují, provedeme šetření," řekl mluvčí BorsodChemu Aleš Hanslík.

Případem se zabývají i policisté. Podle nich totiž mohlo dojít ke spáchání trestného činu. "Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z ohrožení z nedbalosti," vysvětlila policejní mluvčí Eva Michalíková.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.