V Ostravě mají desetitisíce tun jedovatých kalů. Státní firma je měla zlikvidovat

Na papíře už byly zlikvidovány před několika lety, ve skutečnosti ale desetitisíce tun uhelných kalů nadále leží na dně stohektarové haldy přibližně pět kilometrů do centra Ostravy. Jde o směs uhelného prachu a jedovatých odpadů po těžbě uhlí.

Kalové nádrže jsou pozůstatkem odpadů z koksovny, která v sedmdesátých a osmdesátých let produkovala vodu znečištěnou fenolem a čpavkem.

[chooze:article;value:401663]

​V minulosti se do nádrží údajně vypouštěly také odpady z ropných produktů nebo kyanidy. Úřady podezírají státní podnik Diamo, který má haldu na starosti, že roky o problému věděl a nezasáhl. Už zhruba v roce 2010 státní firma údajně tvrdila, že toxický odpad v nádrži není.

"Je smutné, že šest roků státní podnik Diamo tvrdil, že ten problém vlastně neexistuje," říká Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu), ostravský náměstek pro životní prostředí.  

"Situace se teď jeví jako celkem stabilizovaná, nicméně ještě probíhají rozbory toho, co vlastně ta halda obsahuje, to bychom se měli dozvědět v nejbližších týdnech," předpokládá hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO).

Naopak Diamo tvrdí, že s problémem s uhelnými kaly nemá nic společného. Nikdy prý netvrdilo, že už v haldě nejsou. Údajně za to může administrativní chyba.

"V roce 2011 v analýze rizik se v podstatě poprvé uvádí, že ty kaly byly odtěženy, tato informace se potom překopírovala do dalších dokumentů," přiznává mluvčí státního podniku Diamo Tomáš Indrei.

[chooze:article;value:462568]

Vedení společnosti má zatím podporu i vedení resortu průmyslu, který je zřizovatelem Diama. "Pan ředitel zůstává ve funkci. Se skupinou odborníků má za úkol připravit bezpečné a hospodárné řešení situace," vysvětluje mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka.

Problém má na stole také Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). "Odebrali jsme vzorky a vzhledem k tomu, že šetření stále probíhá, nemůžeme v současné chvíli sdělovat žádné podrobnosti," uvádí mluvčí ČIŽP Miriam Loužecká.

Podle prvotních měření jedy v uhelných kalech bezprostředně neohrožují obyvatele Ostravy. Diamo aktuálně řeší další problém s heřmanickou haldou. Vedle ní totiž leží skládka vysoce nebezpečného odpadu.

Uvnitř haldy hoří hlušina. Případnému požáru měla zabránit stovky metrů dlouhá rokle. Někdo ji ale zasypal odpady. I tento případ řeší inspektoři životního prostředí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.