V Ostravě se otevřela třída pro romské děti. Usnadní jim to nástup do školky

Ještě před třemi měsíci měla Diana Balážová, tak jako většina jejích spolužaček, problémy s mluvením. Navíc byla i ostýchavá. Dnes už dokáže zazpívat písničku. I to se učí romské děti v přípravce na mateřskou školu.

"Jsem velice ráda, že se to mohlo realizovat, aby se tady mohla Dianka vyvíjet," řekla matka malé Diany Monika Balážová. Sociální pracovnice ze Vzájemného soužití Renáta Gažiová vidí přínos v tom, že se děti můžou naučit to, co je jejich rodiče nemají čas naučit doma.

[chooze:article;value:551225]

"Romové mají stále problém podpořit své děti ve vzdělání. Sami prošli zvláštními školami," sdělil vedoucí centra Brouček Kumar Vishwanathan.

Do ostravského komunitního centra momentálně dochází deset dětí ve věku od dvou do čtyř let. Starají se o ně dvě chůvy. "Máme týdenní plán 'exotická zvířata v zoo', takže je učíme zvířátka, barvičky a učíme je počítat," řekla chůva z organizace Vzájemné soužití Vanesa Gorolová. V přípravce se mluví česky, což je podle vedoucí Vzájemného soužití Simony Reichlové pro děti přínosné při vstupu do běžných mateřských a základních škol.

V Česku je přibližně 130 škol, které navštěvují z více než třetiny romští žáci. Počet takových škol chce ministerstvo školství snížit během dvou let o deset procent.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.