V Ostravě utonula dvanáctiletá dívka, byla 15 minut pod hladinou

"Dívka šla v úterý odpoledne společně s kamarádkou do vody. Po nějaké době se obě začaly topit. Kolemjdoucí chlapci okamžitě začali reagovat. Jeden zavolal na tísňovou linku a druhý skočil za dívkami do vody. Jednu z nich se mu podařilo zachránit a vytáhnout na břeh. Druhou dívku následně z vody dostali až hasiči, kteří ji předali do rukou záchranářů," popisuje nešťastnou událost policejní mluvčí Eva Michalíková.

Zdravotní záchranáři byli k události přivoláni okolo 18:15. "Kromě pozemní posádky rychlé lékařské pomoci odstartoval také vrtulník letecké záchranné služby. Dvanáctiletá dívka, kterou vytáhli z vody hasiči, byla pod hladinou minimálně patnáct minut a nejevila žádné známky života," sdělil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

[chooze:article;value:485440]

​"Za stálé nepřímé srdeční masáže byly pacientce zajištěny dýchací cesty a lékař ji připojil k umělé plicní ventilaci. Po zajištění vstupu do kostní dřeně začali záchranáři podávat léky a museli rovněž přistoupit k defibrilačnímu výboji. Nakonec se jim podařilo obnovit pravidelnou srdeční akci a dívku transportovali do ostravské fakultní nemocnice. Její stav ale zůstával kritický," popsal mluvčí záchranářů. Později tam školačka zemřela.

Mluvčí Humpl varuje veřejnost, aby byla během letního koupání opatrná. "Jen v Moravskoslezském kraji máme ročně okolo deseti až dvaceti případů tonutí. A tím mám na mysli události, kdy lidé zemřeli nebo jsme je museli resuscitovat. O případech, kdy je tělo nalezeno až po několika dnech, se často ani nedovídáme, protože k nim vyjíždí už jen koroner," vysvětlil mluvčí záchranářů.

"Velká část těchto událostí souvisí s přeceněním vlastních sil. Lidé se například vypraví do hluboké vody daleko od břehu a tam dostanou křeče nebo jsou vysílení. Mohou dostat i epileptický záchvat a někdy dochází rovněž k poruše vědomí. Schopnost odhadu vlastních sil ohrožuje také alkohol," dodává Humpl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.