V Otrokovicích našli bustu TGM na hřišti, zloděje policie dál hledá

Bronzová busta prvního československého prezidenta váží 15 kilogramů a její hodnota je bezmála 200 tisíc korun. K podstavci byla připevněna kovovými hroty, a tak si musel dát pachatel s demontáží značnou práci.

Podle starostky se dá předpokládat, že odcizení nebylo otázkou několika minut, je tedy s podivem, že si nikdo zloděje nevšiml. Poté, co se zpráva o krádeži dostala do médií, se pachatel zřejmě zalekl a bustu položil na hřiště u základní školy. Tam ji našla dívka, která si šla zaběhat. I přesto hrozí pachateli za krádež až pět let za mřížemi.

[chooze:article;value:515213]

​V minulosti se Masarykova socha v Otrokovicích už několikrát ztratila. Poprvé zmizela v červnu roku 1938. Tehdy šlo o sochu v nadživotní velikosti. Místní ji tenkrát uschovali před německými vojsky a roku 1945 ji jeden z úředníků opět nabídl obci.

V roce 1948 ji pak někdo tajně ve večerních hodinách odstranil. Ve městě se říká, že ji odnesli místní a hodili do rybníčku na Skalách u Tlumačova. O památku na Tomáše G. Masaryka tak letos přišli Otrokovičtí už podruhé, tentokrát ale se šťastným koncem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.