V Pardubicích se popralo 18 lidí. Romové pochodovali městem

Do Anenské ulice vyrazili v pátek večer policisté. Porvalo se tam asi osmnáct lidí, konflikt mezi sebou údajně měli místní Romové a Ukrajinci. "Policistům se podařilo vyhrocenou situaci po chvíli uklidnit a obě skupiny od sebe oddělit. Tři osoby policisté na místě zajistili a převezli na služebnu. Jeden z účastníků utrpěl poranění v obličeji, se kterým byl převezen do nemocnice na ošetření," říká policejní mluvčí Markéta Janovská.

"Policisté zahájili úkony v trestním řízení pro podezření z trestného činu výtržnictví. Po zjištění všech okolností události a vyslechnutí svědků není vyloučeno, že se právní kvalifikace změní nebo rozšíří," doplnila v neděli odpoledne Janovská. Zároveň požádala svědky, aby se s případnými informacemi či videozáznamy obrátili na linku 158. Může to přispět k objasnění případu.

[chooze:article;value:508916]

Po sociálních sítích se šířily zprávy, že jeden z Romů byl bodnut do krku, to ale záchranáři vyvrátili. Zranění podle nich nebyla vážná. "Pacient byl s rankou v obličeji převezen do Pardubické nemocnice. Předpokládám, že nemusel být hospitalizován a stačilo ambulantní ošetření," uvádí pro TN.cz mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Alena Kisiala.

Policisté mají obavy, že konflikt dvou nesvářených skupin jednou rvačkou neskončil. "Na sociálních sítích jsme zaznamenali určité výzvy a svolávání. Touto cestou bychom chtěli požádat aktéry o to, aby v této souvislosti již nedocházelo k další eskalaci konfliktu, násilí nebo jinému protiprávnímu jednání. Policie celou situaci nadále monitoruje," upozorňuje Janovská.

Přesto měla rvačka další dohru. V neděli v 11:00 se začali scházet Romové na demonstraci před pardubickým hlavním nádražím. Později se vydali na pochod do Anenské ulice, kde se sobotní rvačka stala. 

"Shromáždění v Pardubicích se koná v rozporu se shromažďovacím zákonem," informuje na twitteru ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). "Ústava a zákony musejí platit pro každého – většiny i menšiny. Jiný přístup může časem dospět k tomu, co sledujeme například a nejen ve Francii. Chtějí-li, jak tvrdí organizátoři, upozornit na něco vládu, měli by tak činit v souladu se zákonem," dodává ministr.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.