V Pásmu Gazy zemřelo 7 dobrovolníků. Vezli potraviny pro Palestince

Zaměstnanci americké charitativní organizace World Central Kitchen nakládali na lodě pomoc pro hladovějící civilisty v palestinském Pásmu Gazy. Jen o pár dní později sedm humanitárních pracovníků z této charity umírá, a to pravděpodobně při izraelském náletu.

Mezi oběťmi jsou občané z Velké Británie, Austrálie a Polska. Dva pracovníci měli dvojí občanství, konkrétně kanadské a americké. Podle vedení charity se její zaměstnanci pohybovali v bezpečné zóně a ve dvou obrněných vozech označených logem organizace. Svůj pohyb navíc koordinovali s izraelskými obrannými silami.

[chooze:article;value:546903]

​"Konvoj byl zasažen ve chvíli, kdy opouštěl sklad v Dajr al-Balahu, kde náš tým vyložil přes 100 tun potravinové pomoci. Není to jen útok na World Central Kitchen, ale také na další humanitární organizace, které se objevují v těch nejsložitějších situacích, kde jsou potraviny používány jako válečná zbraň. Je to neodpustitelné," uvedla ředitelka organizace Erin Goreová.

World Central Kitchen stejně jako další velká americká humanitární organizace Anera okamžitě pozastavily své aktivity v Pásmu Gazy. OSN přitom varuje, že počet lidí, které ohrožuje hladomor, by v květnu mohl přesáhnout hranici jednoho milionu. Mluvčí izraelských obranných sil uvedl, že armáda tragický incident důkladně prošetří.

K bezpečnostní situaci v oblasti se vyjádřila manažerka zahraniční komunikace Charity ČR Lenka Pipková:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.