V pátek je poslední možnost žádat o voličský průkaz písemně nebo on-line

Lidé, kteří během druhého kola prezidentských voleb nebudou doma, a nemohou tedy volit ve svém volebním obvodě, mají v pátek 20. ledna poslední možnost zažádat si o voličský průkaz elektronicky nebo prostřednictvím pošty.

Žádost musí na úřad doručit nejpozději do 16 hodin. Pokud by to v rámci pátku nestihli, mohou o voličský průkaz zažádat i osobně na příslušném úřadě, a to nejpozději do středečních 16 hodin.

[chooze:article;value:482875]

V případě ztráty volebního průkazu úřady už nemohou vydat další duplikát dokumentu. Opatření má zamezit dvojímu hlasování. Lidé mohou ještě v pátek písemně zažádat o voličský průkaz městský nebo obecní úřad v místě trvalého bydliště.

Zažádat mohou třemi způsoby. Nově je jim také k dispozici Portál občana na stránkách ministerstva vnitra, kde zájemci najdou vzory žádosti. Následně pak musí voličské průkazy odevzdat okrskové komisi v místě hlasování.

Voliči, kteří budou v době konání druhého kola prezidentských voleb nemocní nebo k volbám nebudou moci přijít, mají možnost zažádat u volební komise o přenosnou urnu. To lze udělat elektronicky nebo telefonicky na příslušném obecním úřadě. Volit opět mohou i lidé v nařízené izolaci. Na krajském úřadě si ale musí objednat zvláštní přenosnou schránku. Druhé kolo prezidentských voleb se uskuteční už příští pátek a sobotu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.