V pátek je svátek: Slovenská banka zavádí čtyřdenní pracovní týden

Slovenská sporiteľňa patří mezi největší slovenské banky. Jak informoval slovenský portál hnonline.sk, banka se nyní rozhodla, že na některých pozicích zavede čtyřdenní pracovní týden.

Testování má začít v červnu. Vyhodnocení je plánováno na prosinec. Pokud se vše osvědčí, oficiálně by tento model banka zavedla pro všechny pracovníky od ledna 2024.

"Čtyřdenní pracovní je jedním z možných přístupů, jak přispět k rovnováze mezi soukromím a prací, a toto téma diskutujeme v širším kontextu," uvedla pro slovenský portál trend.sk mluvčí banky Simona Miklošovičová.

V České republice někteří zaměstnavatelé tento model také zkouší. O své zkušenosti se s TV Nova letos v únoru podělil pan Jiřík, který tímto způsobem získal za stejný plat třídenní víkend. "Mám pocit, že teď můžu stíhat všechno. Rodinu, koníčky, zábavu. Já jsem nadšený," okomentoval.

[chooze:article;value:488604]

​Čtyřdenním pracovním týdnem se zabývají i některé studie. Do té se na půl roku zapojila například irská společnost Rent a Recrutier. Podle portálu Bussines Insider se jim změna výrazně vyplatila. Více si přečtěte v tomto článku na TN.cz.

Kritika čtyřdenního pracovního týdne se týká především toho, že by to lidé poznali na svých výplatách, tedy že by se jim mohla snížit, či by po zavedení zkráceného týdne déle čekali na zvýšení mzdy.

Firmám by také mohly narůst náklady. "Zaměstnavatelé by museli přijmout více zaměstnanců a tím pádem by vzrostly mzdové náklady. Vysoké mzdové náklady pak znamenají pomalejší růst mezd do budoucna," varoval před rokem ekonom Štěpán Křeček.

[chooze:poll;value:ed1e52e34dce4f99f2778244a81b832e32fc71e0;layout:tn_nova]

Některé firmy v Česku se předhání v lákání zaměstnanců. Čtyřdenní pracovní týden je hitem (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.